NOS Voetbal

Heitinga moet jonkies Ajax verder helpen

  • Pro Shots
    Johnny Heitinga
  • Pro Shots
    Johnny Heitinga geeft aanwijzingen

Na een dienstverband bij Atlético Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC is John Heitinga weer terug bij de club waar hij zijn omvangrijke reis door Europa aan te danken heeft: Ajax. Vrijdag verloren de Amsterdammers verrassend met duidelijke cijfers (3-1) een oefenwedstrijd tegen FC Nordsjælland, de nummer zes van Denemarken.

"Het is jammer dat je hier verliest, maar zij zijn fysiek al wat verder dan wij", zegt de ervaren verdediger, die na zijn terugkeer met de selectie een kleine twee weken voorbereiding in de benen heeft. Later op de dag wint Ajax wel het tweede oefenduel, met 2-0 van Panathinaikos.

Wilskracht in de ploeg brengen

Heitinga geniet van zijn terugkeer. Frank de Boer heeft hem duidelijk gemaakt wat hij van de centrale verdediger komend seizoen verwacht. "Ik hoop met mijn ervaring wat wilskracht toe te voegen en de jonge jongens tactisch in en buiten de kleedkamer te kunnen helpen."

Heitinga heeft in de paar weken dat hij weer in Amsterdam is neergestreken wel in de gaten gekregen dat Ajax veel mogelijkheden heeft. "Ajax heeft een talentvolle ploeg met heel veel mogelijkheden. Alleen de finetuning moet nog gebeuren. Het zijn bijna allemaal hele jonge jongens. Er komen dus leermomenten."

Leermomenten

Die leermomenten heeft Heitinga zelf ook gehad. Na Ajax volgde Atlético Madrid. Daarna de Premier League bij Everton, waar hij tussen 2009 en 2014 verbleef. Terugblikkend op zijn loopbaan geeft de verdediger toe dat hij wellicht bij Everton een foutje heeft gemaakt. Voor het WK kon hij bijtekenen. Dat deed Heitinga niet.

"Ik had toen een transfervrije status en de club zei: speel jij maar de bekerduels. Spijt heb ik niet. Ik ben geen speler die veel terugblikt. Ik ben een positieve jongen die alleen vooruitkijkt", zegt hij over de minder aansprekende fase die na Everton volgde.

Vertrouwd

Heitinga verkaste in 2014 voor een half jaar naar Fulham en afgelopen seizoen speelde hij in het shirt van Bundesligaclub Hertha BSC. Amsterdam voelt als thuiskomen. "Het voelt als vanouds. Mensen komen een praatje maken. Ik ken veel gezichten. Mensen die bij mijn eerste periode bij Ajax waren, zijn er nu nog. Het is vertrouwd."

Heitinga ziet zijn tweede periode bij Ajax niet als afsluiting. "Ik ben pas 31. Ik ben nog niet klaar met de voetballerij."

Heitinga is blij weer in het Ajax-shirt te spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl