NOS Nieuws

Koninklijke familie op de foto in Wassenaar

Jaarlijks fotomoment in Meijendel

In Wassenaar was het weer tijd voor de jaarlijkse zomerfotosessie van de koninklijke familie. In recreatiegebied Meijendel poseerden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters Catharina-Amalia, Alexia en Ariane voor de verzamelde pers.

Na de fotosessie was er een persmoment, waar koning Willem-Alexander vertelde dat hij hoopt dat Griekenland zo snel mogelijk uit de crisis komt. Hij voegde daaraan toe dat zijn bezorgdheid over Griekenland los staat van het feit dat hij daar een vakantiehuis heeft. Hij gaf geen antwoord op de vraag of hij wenste dat Griekenland in de EU zou blijven. Daarvoor verwees hij naar de minister-president.

"De ramp met de MH17 heeft mij ontzettend geraakt", antwoordde de koning op een vraag daarover. "Het was een prachtige dag die in een keer inktzwart werd. De verschrikkingen die mensen dan doormaken. Het was dramatisch. We leven heel erg met de nabestaanden mee. Elke dag van het jaar."

Vis

Ook waren er vragen over prinses Amalia, die volgend jaar voor het eerst naar de middelbare school gaat. Volgens koningin Máxima vindt ze dat "heel spannend en ook heel leuk". "En", zo voegde ze eraan toe, "dat geldt ook voor de ouders".

De pers kwam verder te weten dat de koning niet heel dol is op vis. Volgens Willem-Alexander wordt er in villa Eikenhorst heel gezond gegeten, "maar als er te vaak vis op tafel komt willen mijn dochters en ik wel eens protesteren".

Media

De ontmoeting met de pers en het fotomoment zijn onderdeel van de zogeheten mediacode, die in 2005 door de Rijksvoorlichtingsdienst is opgesteld. Ook iedere winter is er zo'n fotomoment in het Oostenrijkse Lech.

Op grond van de mediacode wordt enkele malen per jaar ten behoeve van de pers een "geregisseerde" fotosessie met de koninklijke familie gehouden. In ruil daarvoor wordt de familie de rest van de tijd met rust gelaten door de media.

  • Edwin van den Berg / NOS
    "We proberen zoveel mogelijk samen dingen te doen op vakantie. Van luieren tot van alles ondernemen", zegt de koning.
  • Edwin van den Berg / NOS
  • Edwin van den Berg / NOS
  • Edwin van den Berg / NOS
  • ANP
    Het koninklijk gezin op het strand bij natuurgebied Meijndel
  • ANP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl