Vanmiddag wordt in een rechtstreekse NOS-uitzending op Radio 1 en Politiek 24 bekendgemaakt wie tot Politicus van het Jaar 2010 is gekozen. Het programma loopt van 12.00 tot 13.00 uur.

De parlementaire pers heeft Ab Klink (CDA), Emile Roemer (SP), Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) voorgedragen als Politicus van het Jaar 2010.

Zojuist is bekendgemaakt dat daar Verhagen, Rutte en Wilders van zijn overgebleven.

Talent

Behalve de politicus van het jaar hebben de Haagse journalisten ook het Politieke Talent van 2010 gekozen. In deze categorie zijn vijf politici genomineerd: staatssecretaris Henk Bleker (CDA) en de Kamerleden Metin Çelik (PvdA), Elbert Dijkgraaf (SGP), Jesse Klaver (GroenLinks) en Wouter Koolmees (D66).

Het publiek kon tot en met vrijdag 10 december het Politieke Moment van het Jaar kiezen. Dat is uiteindelijk "De Deur" geworden, het wachten op de uitslag van de beraadslagingen van het CDA tijdens de formatieonderhandelingen. Journalisten en publiek moesten toen lange tijden wachten voordat de deur openging en er weer nieuws naar buiten kwam.

Achtste keer

Het is de achtste keer dat het Radio 1 Journaal de verkiezing van de Politicus van het Jaar organiseert.

Eerdere winnaars waren: D66-leider Alexander Pechtold (2009), PvdA-minister Wouter Bos (2008), PVV-leider Geert Wilders (2007), SP-leider Jan Marijnissen (2006), CDA-minister Piet Hein Donner (2005), ChristenUnie-leider André Rouvoet (2004) en VVD-fractieleider Jozias van Aartsen (2003).

STER reclame