Mensen genieten op een terras op het Vrijthof
NOS Nieuws

Bezoekje aan terras weer fors duurder

Wie een rondje wil geven op een terras, is deze zomer in sommige steden fors duurder uit dan een jaar geleden. In Nijmegen, Groningen en Eindhoven stegen de prijzen van consumpties het hardst, met 6 à 7 procent.

Amsterdam is - na twee jaar Haarlem - weer de duurste terrasstad van Nederland. Voor twee koffie, twee glazen fris, twee bier en twee rosé moet de bezoeker 23 euro en vijf cent betalen. Dat is 5,5 procent meer dan in 2014.

De voordeligste steden zijn Almere, Breda en Arnhem.

Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners onderzocht in 21 grote steden de prijzen van consumpties op de terrassen. Gemiddeld was de prijsstijging 2,5 procent, nog altijd meer dan de inflatie van ruim 1,5 procent.

In het onderzoek, dat dit jaar voor de tiende keer is gehouden, is ook bekeken wat de trends deze zomer zijn op het terras. Onderzoeker Guido Verschoor: "Dit jaar zien we dat terrassen massaal aan de Radler gaan, het nieuwe frisse zomerbier. Vorig jaar was dat te krijgen op 50 procent van de terrassen, nu bijna overal."

Youp van 't Hek

Daarnaast is volgens hem het alcohol-vrije biertje bezig aan een comeback. "In de jaren 90 heeft cabaretier Youp van 't Hek dat biertje eigenlijk de nek omgedraaid. Het heeft even geduurd, maar nu is het beslist niet meer raar om op het terras een alcoholvrij biertje te drinken."

Ook water is razend populair. "Vroeger met een schijfje citroen, nu met rabarber, komkommer en munt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl