De opgestapte Griekse minister van Financiën Varoufakis (rechts) op de achterbankjes van het parlement in gesprek met zijn opvolger Tsakalotos
NOS Nieuws

Veel geruchten in Athene, maar nog geen concreet plan

Het Griekse kabinet zit al uren te vergaderen over het nieuwe pakket aan maatregelen. Er is nog geen snipper informatie officieel, maar aan alle kanten gaan er geruchten rond en wordt er gelekt over de voorstellen.

Het meest opvallend en het meest genoemd in Griekse media is de grootte van het pakket: 12 miljard euro. Zondag nog stemde de bevolking in een referendum tegen een bezuinigingspakket dat 8 miljard euro behelsde, vier miljard minder dus dan de geruchten van vandaag.

Maar die getallen vallen niet helemaal te vergelijken, omdat het oude pakket over een veel kortere periode ging dan waarover nu wordt overlegd. En de regering moet wel drastischer maatregelen nemen: door de banksluiting die al twee weken duurt is de economie nog verder onder druk komen te staan.

Hotels en restaurants

Tot in detail wordt er informatie over de plannen naar buiten gebracht. Zo weet de krant Naftemporiki dat de winstbelasting wordt verhoogd, net als de btw op luxeproducten, hotels, restaurants en transport. Maar de belastingvoordelen voor de Griekse eilanden blijven gehandhaafd.

Premier Tsipras moet zijn plan heel binnenkort aan Brussel presenteren, zodat het doorgerekend kan worden. De deadline daarvoor is morgenochtend om 08.30 uur. Volgens de Griekse minister van Defensie Kammenos worden de voorstellen "in de komende uren" ingediend.

Franse ambtenaren

Om 14.00 uur Nederlandse tijd werd het plan gepresenteerd aan het kabinet, dat sindsdien in overleg is. Het pakket aan noodmaatregelen moet overtuigend zijn voor Brussel, anders kan Griekenland naar extra noodsteun fluiten. Tegelijkertijd moet Tsipras rekening houden met zijn radicalere partijgenoten in Syriza, die geen loon- en pensioenmaatregelen willen.

De druk vanuit Europa is groot, maar er is ook bereidheid te helpen. Guy Verhofstadt bedoelde het gisteren misschien niet letterlijk dat hij desnoods zelf naar Athene komt om te helpen, maar volgens de Duitse krant Die Welt zijn er wel Franse ambtenaren naar Athene afgereisd om te helpen de begroting sluitend te maken.

Beurzen

De situatie in Griekenland houdt de beurzen al maanden in zijn greep. De schommelingen zijn groot. Vandaag reageerden beleggers positief op het nieuws dat er een nieuw voorstel ligt. De Duitse beurs eindigde 2,2 procent hoger, net als de beurs in Parijs. De AEX sloot met een winst van 2,4 procent op 469,97 punten.

Afgelopen dinsdag kelderde de Amsterdamse beurs nog met 2,4 procent naar de laagste stand sinds februari.

Demonstratie

In Athene staan vanavond opnieuw duizenden mensen op het Syntagmaplein om te demonstreren. Dit keer weer pro-Europa, er wordt "wij blijven in Europa" gescandeerd. De menigte eist dat Tsipras een deal sluit met de schuldeisers, zodat Griekenland in de euro kan blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl