Na de aanslagen van Anders Behring Breivik in 2011 werden bewapende agenten ingezet
NOS Nieuws

Noorse politie schiet maar twee keer in 2014

In Noorwegen heeft de politie het afgelopen jaar twee keer geschoten, waarbij beide keren niemand gewond raakte. Dat is het laagste aantal in de afgelopen 12 jaar, blijkt uit cijfers van de Noorse overheid.

In 2014 hebben Noorse agenten wel 42 keer gedreigd om hun wapen te trekken. Sinds 2002 is dit het tiende jaar dat er geen doden door politiekogels zijn gevallen.

Ter vergelijking

Een groot verschil met de Verenigde Staten. Daar zijn alleen al in het eerste half jaar van 2015 ruim vierhonderd mensen omgekomen door optreden van de politie. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Amerika natuurlijk veel meer inwoners heeft (318 miljoen, in Noorwegen wonen 5 miljoen mensen).

Een verklaring voor het lage aantal schietincidenten in Noorwegen is onder meer dat agenten vrijwel nooit een wapen bij zich dragen. Dit in tegenstelling tot Amerikaanse agenten, die altijd bewapend zijn.

Zelfs in 2011, toen Anders Breivik 69 mensen vermoordde in een jongerenkamp op het eiland Utøya, schoten agenten maar één keer. Daarbij raakte een persoon gewond. Breivik zelf gaf zich aan de politie over zonder dat agenten op hem schoten. Na het bloedbad dat Breivik aanrichtte ontstond er in Noorwegen wel een debat over de vraag of agenten gewapend moeten zijn.

Nederland

In Nederland gebruikten agenten het afgelopen jaar 158 keer hun wapen. Daarbij ging het om ruim zestig gerichte schoten. Agenten van de regio Rotterdam-Rijnmond gebruikten hun wapen het vaakst, veertig keer. In de eenheid Noord-Holland werd het minst geschoten, slechts twee keer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl