Na de dood van Mitch Henriquez waren er veel protesten in Den Haag
NOS Nieuws

'Nog een dode door nekklem politie'

Het toepassen door de politie van een nekklem heeft eerder tot de dood van een arrestant geleid. Dat meldt het tv-programma EenVandaag in de uitzending van vanavond. Het gebruik van de nekklem is omstreden, sinds de dood van de Arubaan Mitch Henriquez vorig maand in Den Haag.

EenVandaag sprak met Gerald Roethof, de advocaat van de familie van de Surinamer Wensley Udenhout. Udenhout stierf in 2013 tijdens een bezoek aan zijn familie in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Na het roken van wiet raakte hij in een psychose en maakte lawaai op een balkon. De politie overmeesterde hem en paste daarbij de nekklem toe.

Volgens Roethof is uit de autopsie gebleken dat de dood van Udenhout door zuurstofgebrek is veroorzaakt, wat mede het gevolg van het toepassen van de nekklem zou zijn. Het OM concludeerde op basis van een Rijksrecherche-onderzoek dat de politie niets te verwijten viel. Roethof probeert via een artikel 12-procedure het OM nu te dwingen om de agenten alsnog te vervolgen.

Van der Steur

Na de dood van Mitch Henriquez heeft minister Van der Steur de Inspectie voor Veiligheid en Justitie opgedragen om onderzoek te doen naar het gebruik van de nekklem.

In het geval van Henriquez concludeerde de Rijksrecherche in een tussenrapportage dat hij is overleden door zuurstofgebrek, waarschijnlijk veroorzaakt door politieoptreden.

Begrafenis

Mitch Hernriquez wordt vandaag op Aruba begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl