Burgemeester Van Aartsen debatteert met de gemeenteraad van Den Haag over de dood van Mitch Henriquez
NOS Nieuws

Racisme bij politie niet structureel, zegt Van Aartsen

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag en politiechef Van Musscher erkennen dat discriminatie door de politie voorkomt, maar volgens hen is die niet structureel. Ze zeiden dit tijdens een raadsvergadering over de dood van de Arubaan Mitch Henriquez.

Na de dood van de Arubaan was het een paar dagen onrustig in de Schilderswijk. Een deel van de gemeenteraad vindt dat de gemeente te weinig doet voor de bewoners en dat agenten discrimineren. Anderen vinden juist dat er niet hard genoeg is opgetreden.

Tranen

Politiechef Van Musscher zei dat agenten die zich schuldig maken aan discriminatie niet thuishoren bij de politie. Tijdens zijn betoog had hij tranen in zijn ogen en zei dat de gebeurtenissen ook bij hem emoties oproepen.

De rellen hadden volgens Van Aartsen niets met Henriquez te maken. De rouwbijeenkomst van maandag zou door sommigen bewust zijn gebruikt om rellen te schoppen.

De totale schade van de rellen in de Schilderswijk bedraagt bijna 78.000 euro. Theater De Vaillant is het zwaarst beschadigd.

Vervelend

Het justitieel onderzoek naar de dood van de Arubaan gaat volgens plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Kitty Nooy nog maanden duren. In de raadsvergadering zei ze dat er heel veel informatie is binnengekomen en dat die allemaal moet worden onderzocht.

Verder wordt onderzocht hoe het kan dat het OM in eerste instantie meldde dat Henriquez pas in het politiebusje onwel was geworden. Op beelden die later opdoken, is te zien dat Henriquez al buiten bewustzijn was voor hij in het busje werd gezet. Nooy noemde het 'vervelend' dat eerst een fout persbericht is verstuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl