Een straat in de christelijke wijk Suleimanijah in Aleppo na een raketaanval
NOS Nieuws

België haalt 244 Syrische christenen naar Europa

België heeft in een geheime humanitaire operatie 244 christenen uit de Syrische stad Aleppo naar België gehaald. De christenen zijn eerst zelfstandig naar Libanon gereisd. Daar werden ze opgevangen in de Belgische ambassade in Beiroet.

Daar vandaan zijn ze met steun van de federale regering naar België gebracht. De operatie heeft van mei tot afgelopen weekeinde geduurd. Dat hij in het geheim werd uitgevoerd was om veiligheidsredenen, zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Reynders vandaag.

De groep bestaat voornamelijk uit gezinnen, zowel Jezidi's als christenen. Het initiatief voor de uitreis was genomen door oud-diplomaat Mark Geleyn en kinderpsychiater Peter Adriaenssen. Hun actiegroep maakte de regering attent op het lot van de christenen in Aleppo. De initiatiefnemers hebben zich gericht op zo'n zeventig gezinnen met schoolgaande kinderen.

Kwetsbaarste groep

Die gezinnen werden niet alleen geselecteerd voor toelating in België op grond van het feit dat ze christen zijn. België heeft in totaal al 5500 Syriërs erkend als vluchteling sinds het begin van het conflict in de regio. "Daar zijn heel wat moslims bij. We maken geen keuze tussen religies, dit is de meest kwetsbare groep," onderstreepte de Belgische minister voor Asiel en Migratie Francken. De groep moet in België een normale toelatingsprocedure doorlopen.

Aleppo is de derde christelijke stad van de Arabische wereld. Er leefden zo'n 160.000 christenen. Sinds 2012 liggen de christelijke delen van de stad in de frontlinie tussen het regeringsleger en islamitische rebellen. Er zijn nu naar schatting nog 50.000 christenen in Aleppo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl