Nederlandse Patriots in Turkije
NOS Nieuws

'Duitse Patriots in Turkije mogelijk gehackt'

Een Duits Patriot-raketafweersysteem aan de Turks-Syrische grens is mogelijk gehackt. De Patriots hebben onverklaarbare opdrachten uitgevoerd, meldt het blad Behörden Spiegel, een Duits vaktijdschrift voor ambtenaren. Het is onduidelijk hoelang de cyberaanval duurde en wat de gevolgen precies waren.

Volgens het tijdschrift kent het raketafweersysteem twee zwakke plekken. De eerste is de 'Sensor Shooter Interoperability', waarmee data worden uitgewisseld tussen het wapensysteem en een commandocentrale.

Een andere optie is dat er is gerommeld met de chips tijdens de productie van het systeem. Die chips zouden in Azië worden gemaakt. Met name China wordt al langer in verband gebracht met cyberaanvallen op westerse doelen. In 2013 onthulde de Washington Post dat de Chinezen het gemunt hadden op Amerikaanse wapensystemen.

Ontkenning

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie spreekt het bericht tegen. Hij noemt een cyberaanval "hoogst onwaarschijnlijk".

Het Duitse leger heeft sinds begin 2013 een Patriot-eenheid aan de Turks-Syrische grens. Tot begin dit jaar stonden er ook Nederlandse Patriots aan die grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl