Een van de kamers in het hotel in Valkenburg ANP

De rechtbank heeft bepaald dat het proces tegen alle 28 verdachten in de Valkenburgse zedenzaak openbaar is. Hun advocaten hadden vanwege de privacy van de verdachten aangedrongen op behandeling achter gesloten deuren, maar de rechtbank zei dat openbare behandeling bij meerderjarigen het uitgangspunt is.

Alleen bij bijzondere omstandigheden wordt daarvan afgeweken. Daarvan is in deze zaak geen sprake, vinden de rechters.

Verder dwingt de rechtbank drie verdachten naar de zitting te komen om vragen te beantwoorden. De andere verdachten zijn niet verplicht om te verschijnen. 

Armin A.

De verdachten hadden in een hotel in Valkenburg seks met een meisje van 16 jaar. Zij was tot prostitutie aangezet door hoofdverdachte Armin A. Hij werd vorige week veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Volgens de rechtbank manipuleerde hij het meisje en maakte hij haar compleet van hem afhankelijk.

Armin A. huurde de kamers, maakte afspraken met de klanten en bleef in de buurt als ze bij het meisje waren.

Privacy

Volgens de advocaten vrezen de mannen die nu terechtstaan voor hun privacy en ontdekking door bekenden. Twee verdachten hebben zelfmoord gepleegd en de advocaten houden er rekening mee dat meer verdachten dat doen als zij in de openbaarheid komen.

Vandaag is er een regiezitting in het proces. Dat betekent dat de rechtbank het verloop van de zaak bespreekt. Vanaf morgen is de inhoudelijke behandeling.

STER reclame