Nergens ter wereld staan zoveel molens bij elkaar als in Kinderdijk
NOS Nieuws

Het begint weer te draaien in Kinderdijk

Kinderdijk komt langzaam uit de geldzorgen. Drie jaar geleden ging het molencomplex failliet, maar werd het gered door de gemeente en de provincie. Nu komen de toeristen weer. Vandaag ontvangt Kinderdijk de 150.000ste toerist. Nooit eerder werd dat aantal al zo vroeg in het seizoen bereikt.

Het valt niet mee om geld te verdienen aan molens die in een open landschap staan en waar iedereen gewoon langs kan lopen. Toch willen ze dat wel in Kinderdijk. En dan het liefst bezoekers die geld uitgeven aan een rondvaart, snacks of souvenirs. Een deel van die opbrengst gaat naar het onderhoud van de molens. Vorig jaar kon de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, voor het eerst sinds het jaar 1540, geld apart zetten voor onderhoud.

Nergens ter wereld staan zo veel molens bij elkaar als in Kinderdijk. De negentien molens vormen samen met de gemalen, boezems, sloten en sluizen een waterbeheersysteem. Elk jaar komen zo'n 450.000 toeristen naar de molens kijken.

Riviercruise

De laatste twee jaar merken ze dat er meer toeristen naar Kinderdijk komen. Dat wordt mede verklaard doordat Nederland sowieso meer toeristen trekt. Daarnaast heeft wereldwijd de middenklasse meer geld te besteden, is Kinderdijk werelderfgoed en komen er veel toeristen met een riviercruise.

"De mensen die met een cruise komen, kopen automatisch een kaartje", zegt Johan Mellegers, commercieel directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. "Maar we zijn veel te afhankelijk van die riviercruises, dus het is nog steeds een broos financieel geheel."

Te druk

Kinderdijk hoopt te groeien naar 650.000 bezoekers. Dat aantal kunnen ze nu nog niet aan, zegt Mellegers. "In het voorseizoen is het eigenlijk al te druk."

In 2017 komt er een nieuw bezoekerscentrum, dat moet zorgen voor meer capaciteit. Ook gaan er meer molens open en wordt de infrastructuur aangepast. Zo komen er betere paden, die de bezoekersstroom in betere banen moeten leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl