De Griekse premier Tsipras sprak voor het begin van de top met ECB-president Draghi EPA

De komende vijf dagen worden beslissend voor Griekenland en Europa. De regeringsleiders van de negentien eurolanden geven Athene tot en met donderdag de tijd om met gedetailleerde voorstellen te komen voor een oplossing van het schuldenvraagstuk. Als die niet acceptabel zijn voor de kredietverleners, is een vertrek van Griekenland uit de eurozone onvermijdelijk, luidt de waarschuwing uit Brussel. 

De ministers van Financiën zullen de Griekse voorstellen zaterdag bespreken in de Eurogroep. Zondag is er dan een Europese top met de regeringsleiders van alle 28 EU-landen. Zij moeten een definitief besluit over de voorstellen nemen, heeft bondskanselier Merkel gezegd na de eurotop van de afgelopen avond in Brussel.  

Als er geen acceptabel voorstel is, zal zondag gesproken worden over een 'Grexit', zegt correspondent Arjan Noorlander. "Dan gaat het erover hoe te voorkomen dat zo'n Grexit leidt tot veel schade voor de andere lidstaten."

'Geloofwaardige voorstellen'

Bondskanselier Merkel zei na de top van de afgelopen avond dat ze niet optimistisch is. "Dat we zondag een extra top hebben, geeft aan hoe serieus de situatie is." 

De Franse president Hollande zei dat Griekenland met geloofwaardige voorstellen moet komen. De regering moet volgens hem aantonen binnen de eurozone te willen blijven. "Er is geen tijd meer te verspillen." 

De Europese leider stellen Griekenland deadline

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie zegt op alles voorbereid te zijn, ook op een Grexit. "Het plan ligt al klaar, ook al ben ik ervoor dat Griekenland in de eurozone blijft." 

Juncker benadrukte dat alles is gedaan om de Grieken te helpen. Om eraan toe te voegen "de tijd is op". 

'Finale deadline'

Ook de voorzitter van de EU-raad, Donald Tusk, sprak duidelijke taal. Hij zei dat Europa nog vijf dagen heeft om het eens te worden. Als dat niet lukt "betekent dat het einde van de onderhandelingen met alle gevolgen van dien, waaronder het worstcasescenario, waarbij wij allemaal verliezen". 

Dat is een bankroet van Griekenland en het Griekse bankenstelsel, dat Europa maar ook de rest van de wereld zal raken en vooral de Grieken, zei Tusk. "Tot nu toe heb ik niet over een deadline gesproken, maar vanavond moet ik het luid en duidelijk zeggen: de finale deadline is eind deze week."

STER reclame