Bernard Tomic en Nick Kyrgios: twee eigenzinnige groeibriljanten
NOS Sport

Tomic en Kyrgios, twee eigenzinnige groeibriljanten

Australië heeft in Nick Kyrgios, Bernard Tomic en Thanasi Kokkinakis drie jonge spelers die in de toekomst een prominente rol in het mondiale tennis kunnen gaan spelen. De eerste twee laten zowel op als naast de baan dikwijls van zich horen, al is dat niet altijd even positief.

Tomic is de nummer 26 van de wereld, pas 22 jaar, maar heeft al de nodige incidenten achter zijn naam staan. Datzelfde geldt voor zijn maatje Kyrgios, die met z'n 20 jaar al tot de beste dertig spelers van de wereld hoort.

Kritiek op Tennis Australia

In een monoloog die ruim zeven minuten duurt, levert Bernard Tomic afgelopen week kritiek op de Australische tennisbond. De Australiër vindt dat de bond geen respect voor hem heeft en geeft de schuld aan voorzitter Steve Healy en president Craig Tiley.

Dat wordt hem niet in dank afgenomen en een paar dagen later zet Tennis Australia de jonge tennisser uit het Davis Cup-team dat over twee weken Kazachstan treft in de kwartfinales. Het is slechts het volgende incident in het turbulente tennisleven van het jonge Australische talent. Een overzicht.

Groot Australisch talent

Tomic wordt in 1992 geboren in Duitsland. Op jonge leeftijd blijkt al snel dat de kleine Bernard een groot talent is op de tennisbaan en met zijn vader als coach wint hij al vele jeugdtoernooien, waaronder de Australian Open in 2008 en de US Open in 2009.

Vader John zal de komende jaren een grote rol spelen bij alle akkefietjes rondom zijn zoon. Tijdens diens eerste toernooi op Wimbledon zou John een verzoek van Lleyton Hewitt, op dat moment nummer één van de wereld, hebben afgewezen. Hewitt wil graag een trainingspotje spelen tegen zijn landgenoot, maar volgens John was 'Hewitt niet goed genoeg'.

Ik weet dat hij mijn vader is, maar ik wil dat hij weggaat.

Bernard Tomic tegen de scheidsrechter bij de Miami Masters in 2012

Vervelende vader

Het is het begin van de slechte relatie tussen vader Tomic en de Australische tennisbond. John ligt overhoop met president Craig Tiley en tijdens een ruzie dreigt hij om Tomic voor Kroatië te laten spelen in plaats van voor Australië. Niet duidelijk is of Tomic junior die mening van zijn vader deelt.

Tomic wordt voor de eerste keer uit het Davis Cup-team gezet. Captain Pat Rafter verwijt de tennisser een gebrek aan discipline.

Dat vader en zoon niet altijd goed met elkaar overweg kunnen, blijkt tijdens de Miami Masters in 2012. Tomic vraagt de scheidsrechter of zijn vader van de tribune gehaald kan worden. "Hij is vervelend. Ik weet dat hij mijn vader is, maar ik wil dat hij weggaat. Is dat mogelijk?"

Pat Rafter (l) en Bernard Tomic tijdens de Davis Cup in 2011

Drie boetes op één dag

Tot zover de akkefietjes op en rond de tennisbaan. Maar Tomic verschijnt niet alleen op de sportpagina's van de Australische kranten, ook in de roddelberichten en zelfs in het nieuws. In januari 2012 krijgt hij op één dag drie boetes van de Australische politie, vlucht hij voor de agenten en sluit zichzelf op in zijn huis.

Later dat jaar bekent hij schuld, krijgt een boete van 1.000 dollar en moet zich een jaar lang goed gedragen. Hij eindigt het jaar als de nummer 52 van de wereld. Begin 2013, slechts een maand later, rijdt hij in zijn Ferrari bijna 20 kilometer te hard door de stad en raakt zijn rijbewijs kwijt. Een jaar lang goed gedrag? Niet gelukt.

  • AFP
    Thomas Drouet na de mishandeling door John Tomic
  • AFP
    2013: John Tomic in Madrid

Mishandelingen en operaties

Vader John zorgt een paar maanden later weer voor voorpaginanieuws. In Madrid mishandelt hij zijn zoons trainingsmaatje, Thomas Drouet. De Monegask houdt er een gebroken neus en een gekneusde nek aan over. Tomic senior mag geen ATP-toernooien meer bijwonen en in 2013 is hij ook niet welkom op Roland Garros.

Het gaat niet om geld, het gaat om respect.

Bernard Tomic over de Australische tennisbond

Geen geld, maar respect

De Australische tennisbond heeft het inmiddels gehad met vader John en Tomic junior krijgt geen financiële bijdrages meer van de bond. Tijdens de persconferentie op Wimbledon legt Tomic uit dat het niet om het geld gaat. "Het gaat om respect. Ze hebben veel geld in mij geïnvesteerd, maar dat heeft de bond al zeker drie of vier keer teruggekregen."

In 2015 gaat het beter met Tomic, hij speelt beter, maar komt niet verder dan de eerste rondes op de ATP-toernooien. Op Wimbledon wordt hij in de derde ronde uitgeschakeld door Novak Djokovic. Ondanks dat blijft hij de hoogst genoteerde Australische tennisser, de nummer 26 van de wereld.

  • AFP
    2008: Bernard Tomic wint de Australian Open bij de jeugd
  • EPA
    2011: Bernard Tomic wint van Robin Soderling op Wimbledon
  • AFP
    2011: Bernard Tomic op de US Open
  • EPA
    2012: Bernard Tomic wint het Kooyong Classic in Melbourne
  • EPA
    2012: het Australische Davis Cup-team met Chris Guccione, Matthew Ebden, Bernard Tomic, Lleyton Hewitt en captain Patrick Rafter (vlnr)
  • EPA
    2013: Bernard Tomic wint het International Sydney Tennis-toernooi
  • AFP
    2013: Bernard Tomic op Wimbledon
  • EPA
    2014: Bernard Tomic wint het Open Colombia door Ivo Karlovic (r) te verslaan
  • EPA
    2015: Bernard Tomic met Davis Cup-captain Wally Masur (r)

Concurrent Kyrgios

Tomic wordt op de hielen gezeten door landgenoot en goede vriend Nick Kyrgios, die in tegenstelling tot Tomic vooral op de baan een veelbesproken karakter is.

De in Canberra geboren Kyrgios houdt in zijn jonge jeugd vooral van basketballen en tennissen. Op 14-jarige leeftijd kiest hij voor het tennis. Als junior doet Kyrgios het prima: hij wint de Australian Open in 2013 en wordt hetzelfde jaar de nummer één van de wereld.

Zijn prestaties zijn dusdanig dat Kyrgios in september 2013 als 18-jarige speler zijn debuut in het Davis Cup-team maakt. Wat goed is, komt snel. Kyrgios krijgt wereldfaam als hij in 2014 Rafael Nadal in de achtste finales op Wimbledon verslaat.

Nick Kyrgios na het winnen van het jeugdtoernooi op de Australian Open in 2013

Extravert gedrag

Wat minstens zo opvalt is Kyrgios' gedrag op de tennisbaan. Het is een jongen die graag de steun van het publiek zoekt, zich verbaal laat horen, af en toe met een racket gooit en absoluut niet terugdeinst voor een discussie met de umpire.

Op Wimbledon raakt Kyrgios dikwijls betrokken bij een incident. Hij kibbelt met een umpire over punten en scheldt hem uit ("dirty scum"), draagt tegen de strenge Wimbledonregels in een gekleurde hoofdband en wekt soms de indruk dat de wedstrijd hem niets interesseert door een bal achteloos onder in het net te slaan.

"Ik weet dat ik niet perfect ben. Ik heb ook mijn ups en downs. Dit is mijn manier zoals ik ermee omga", verklaart Kyrgios zijn extraverte gedrag op de baan.

Het gedrag van Kyrgios schiet Dawn Fraser in het verkeerde keelgat. De zwemlegende vindt dat Tomic en Kyrgios "moeten terugkeren naar het land van hun ouders" als zij hun gedrag niet veranderen. Kyrgios noemt Fraser in een reactie een "onbeschaamd racist". De volgende rel is geboren.

McEnroe gelooft in Kyrgios

Je houdt van hem of je haat hem. Iedereen heeft wel een mening over Kyrgios. Ook John McEnroe mengt zich in de discussie. "Iedereen roept dat hij zijn haar vreemd knipt en dat hij te veel praat op de baan. Maar in werkelijkheid brengt hij een frisse wind in het tennis."

"Kyrgios is een van de gevaarlijkste spelers. Ik weet zeker dat hij een grandslam gaat winnen en binnen één jaar staat hij in de topvijf", steekt McEnroe zijn bewondering voor Kyrgios niet onder stoelen of banken.

De pers op Wimbledon probeert nog olie op het vuur te gooien door Kyrgios naar zijn mening te vragen over de schorsing van Tomic. Kyrgios laat zich niet uit zijn tent lokken, maar neemt het wel op voor zijn vriend. "Hij is er altijd voor me, ik ken hem persoonlijk. Hij zal sterk terugkomen. Hij doet serieus geen vlieg kwaad."

In werkelijkheid brengt Kyrgios een frisse wind in het tennis

John McEnroe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl