Het door de Saudische coalitie gebombardeerde huis van een Hoethi-commandant in Sanaa
NOS Nieuws

Houthi's melden bloedigste dag in maanden in Jemen

Bij Saudische bombardementen en gevechten zijn gisteren in Jemen 176 doden gevallen, melden ooggetuigen en het persbureau Saba van de Houthi's. Als dat het werkelijke dodental is, was het gisteren de bloedigste dag in Jemen sinds 26 maart, toen de Saudische bombardementen op het land begonnen.

De doden vielen bij luchtaanvallen verspreid over het land. Ten noorden van de hoofdstad Sanaa werd een markt getroffen en in Zuid-Jemen zou een veemarkt zijn gebombardeerd. Bij die twee aanvallen zouden bijna honderd mensen zijn omgekomen.

Ooggetuigen melden ook tientallen doden bij een aanval op een legerpost van de Houthi's in het zuiden van het land.

Artsen zonder Grenzen

De woordvoerder van de Saudische coalitie heeft nog niet gereageerd op de berichten. Doorgaans is het commentaar van de Saudi's op dergelijk nieuws dat de coalitie burgers ontziet.

Teams van Artsen zonder Grenzen hebben de afgelopen dagen tientallen gewonden behandeld na bombardementen en grondgevechten in Jemen. De organisatie laat weten dat bij luchtaanvallen op dichtbevolkte gebieden tientallen burgerslachtoffers zijn gevallen. In een persbericht noemt Artsen zonder Grenzen dergelijke aanvallen onaanvaardbaar.

Humanitaire crisis

De escalatie komt op een moment dat er opnieuw geprobeerd wordt een humanitair bestand te bewerkstelligen. Gedurende het Suikerfeest, van 17 tot en met 20 juli ter gelegenheid van het einde van de ramadan, zouden de wapens moeten worden neergelegd.

In een VN-uitspraak van vorige week werd de oorlog in Jemen beschreven als een humanitaire crisis van de derde en zwaarste categorie. De uitspraak werd gevolgd door Amerikaanse en Europese oproepen voor een nieuw humanitair bestand.

Iran

De Saudi's zien de Houthi's, die de grote steden in het westen van het land in handen hebben, als vooruitgeschoven posten van hun aartsvijand Iran. De Saudische coalitie probeert sinds maart met dagelijkse bombardementen de Houthi's terug te dringen. Het doel van de Saudi's is om de verdreven regering van president Hadi weer aan de macht te brengen.

In een VN-resolutie van april wordt van de Houthi's verlangd dat ze zich terugtrekken uit steden die ze sinds september hebben veroverd. Ook wordt aan de strijdende partijen gevraagd hulpverlening aan de noodlijdende bevolking toe te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl