Nick Kyrgios heeft een turbulent Wimbledon achter de rug EPA

Nick Kyrgios heeft hard uitgehaald naar de Australische sportlegende Dawn Fraser. Hij noemt de voormalige zwemster een "onbeschaamde racist", vanwege haar uitspraak dat Australische tennissers "moeten terugkeren naar het land van hun ouders" als ze geen beter voorbeeld voor de Australische
jeugd zijn.

De 20-jarige Kyrgios kreeg maandag vanuit Australië een berg kritiek over zich heen na zijn uitschakeling op Wimbledon. In de partij tegen Richard Gasquet liep hij vloekend en tierend over de baan en discussieerde hij continu met de umpire.

Maar wat hem vooral kwalijk werd genomen is dat hij af en toe haalbare ballen liet lopen. En opgeven is een doodzonde voor een Australische sporter. Het betekende voor Kyrgios het zoveelste incident op Wimbledon, waar hij in eerdere partijen al de aandacht op zich vestigde. 

Dawn Fraser woedend over gedrag Kyrgios Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"We hebben ze niet nodig in Australië"

Fraser, viervoudig olympisch kampioene, is niet te spreken over het gedrag van Kyrgios en neemt eveneens Bernard Tomic op de korrel. Hij had afgelopen weekend geen goed woord over voor de Australische tennisbond en werd daarop uit het Davis Cup-team gezet.

"Het is absoluut walgelijk. Ik kan er niet bij dat hij (Kyrgios) daarnaartoe gaat om te spelen en het dan zo opgeeft, dat is verschrikkelijk", foetert Fraser op televisie. "Ze zouden een beter voorbeeld moeten zijn voor de jongere generatie van dit land, ons geweldige land."

Als het ze niet aanstaat, moeten ze terugkeren naar het land van hun ouders

Dawn Fraser

"Als het ze niet aanstaat, moeten ze terugkeren naar het land van hun ouders. We hebben ze niet nodig in ons land als ze zich zo gedragen", aldus Fraser. Kyrgios is geboren in Australië, maar zijn vader komt uit Griekenland en zijn moeder uit Maleisië. Tomic is de zoon van een Kroatische vader en Bosnische moeder.

Reactie Kyrgios

Als reactie plaatste Kyrgios een link naar de video van het tv-interview met Fraser op zijn Facebook-pagina.

"Gooien met racket, rotjong. Discussiëren over regels, respectloos. Gefrustreerd tijdens een wedstrijd, verwend. Tonen van emoties, arrogant", schrijft Kyrgios veelgemaakte typeringen over zichzelf op, voordat hij afsluit met een eigen observatie: "Schaamteloos racistisch, Australische sportlegende."

Fraser niet onder de indruk

Fraser reageert gelaten op de aantijgingen van Kyrgios. "Ik ben geen racist. Ik heb alleen gezegd dat als ze geen Australiërs willen zijn, ze misschien terug moeten gaan naar het land waar hun ouders vandaan komen. Dat is niet racistisch", zei ze.

"Ik zei dat ze geen goede Australiërs zijn door de manier waarop ze zich gedragen op de tennisbaan. Hij is gewoon een slechte verliezer."

STER reclame