NOS Nieuws

De stieren rennen weer door de straten van Pamplona

  • afp
    Een deelnemer wordt aangevallen en komt onder de stier terecht
  • afp
    De man blijft met zijn riem aan de hoorn hangen
  • afp
  • afp
    De stier probeert door te schudden de man van zijn hoorn te krijgen
  • afp
    De toeschouwer wordt op de grond gegooid.

In de Spaanse stad Pamplona zijn de jaarlijkse stierenrennen weer begonnen. Dit evenement is een onderdeel van het San Fermín-festival dat ieder jaar van 6 tot en met 14 juli plaatsvindt. Tijdens dit achtdaagse festival worden 's ochtends zes stieren door de straten van de Spaanse stad gejaagd, die later worden gedood door stierenvechters.

Onder de waaghalzen die de stieren door de straten jagen, vallen ieder jaar veel gewonden. Op de eerste dag werden twee Amerikaanse en een Britse toerist gespietst. Ze maken het volgens de organisatie naar omstandigheden goed. Nog eens acht anderen raakten gewond, meestal door valpartijen.

In 2009 viel er voor het laatst een dode bij het festival. Het slachtoffer werd toen eveneens gespietst. Vorig jaar vielen er twee zwaargewonden toen een stier uit de groep was losgebroken.

Stierenrennen in Pamplona

Verbod

Dierenwelzijnsorganisaties maken al jaren bezwaar tegen het stierenrennen, maar zonder resultaat. Het stierenvechten is door de Spaanse regering bestempeld als cultureel erfgoed.

Het stierenrennen in Pamplona is wereldberoemd geworden door het boek The sun also rises van Ernest Hemingway uit 1926. Ieder jaar komen er op het festival honderdduizenden mensen af. Hoogtepunt van de festiviteiten is de processie door de stad met een beeld van de beschermheilige San Fermín.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl