TringTring: 'UberPop' voor fietskoerier

Iedereen kan koerier worden. TringTring

In Amsterdam kan iedereen met een fiets en een smartphone fietskoerier worden. Met een nieuwe app - TringTring - kunnen consumenten bijvoorbeeld eten bestellen bij een aantal geselecteerde traiteurs. Een koerier brengt de bestelling dan binnen een uur.

Initiatiefnemer is Roel Mos. Volgens hem hebben zich al zo'n 45 fietsers aangemeld. Per klus krijgen ze vijf euro. "We selecteren de fietsers wel. We zoeken mensen die minstens zes uur per week beschikbaar zijn."

Volgens Mos doen mensen mee voor de beweging, omdat het leuk is, voor het geld en voor het ontmoeten van mensen. "We hebben echt gekozen voor bezorging per fiets, en niet met de scooter of de auto. Het gaat ons ook om het milieu-aspect. Op en met de fiets maken we de stad een beetje mooier."

'5 euro verdienen per bestelling, dat is niet verkeerd'

Verslaggever Jeroen Schutijser in gesprek met Roel Mos, de bedenker van Tring Tring.

Creditcard

Het systeem werkt met twee apps. De TringTring-app om producten te bestellen bij lokale ondernemers, traiteurs en 'hippere zaken'. Deelnemers moeten eenmalig creditcardgegevens invullen en daarna kan besteld worden. Dat kan eten zijn, maar ook pakjes of andere boodschappen. De aflevering is binnen een uur. "Dat is onze belofte. Een grote uitdaging, zeker."

De bezorgers hebben een tweede app. Daarmee krijgen ze de bestellingen en bezorgadressen binnen.

Als het een groot succes wordt in Amsterdam, is Mos van plan om dit initiatief ook in andere steden op te zetten. "Eerst elders in ons land, maar ik denk ook aan steden als Kopenhagen en Berlijn."

On-demand-economie

TringTring is een nieuw voorbeeld van wat wel de on-demand-economie wordt genoemd: allerlei persoonlijke diensten die via een app snel en makkelijk te regelen zijn. Andere bekende voorbeelden zijn taxi-app Uber en schoonmaak-dienst Helpling.

En in de VS zijn er al apps voor doktersbezoek aan huis. Ook kun je boodschappen binnen een uur laten bezorgen.   

STER Reclame