Banken lossen deel van duurzaamheidsbeloften in

ANP

Banken hebben hun duurzaamheidsbeleid de afgelopen zes jaar verbeterd, maar er zijn nog wel stappen te maken. Dat stelt de Eerlijke Bankwijzer na onderzoek naar eerder gedane beloftes van de banken om de duurzaamheid te verbeteren. 

maatregelen

Alle banken kwamen in elk geval een deel van de beloftes na. Zo stopte Aegon met twee mijnbouwbedrijven nadat gesprekken over de mensenrechtensituatie daar niets hadden opgeleverd. 

De Rabobank en ABN Amro namen maatregelen tegen sloopbedrijven van schepen, die arbeidsregels overtraden.

niet tevreden

Toch is projectleider Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer nog niet tevreden: "Er zijn nog steeds banken die slechts halfslachtige stappen hebben gezet. Banken investeren nog steeds honderden miljoenen in omstreden wapenbedrijven, met name ING en Aegon. 

"Vaak geven banken te weinig inzicht hoeveel ze in duurzame energie investeren. En lang niet alle banken stellen harde voorwaarden aan bedrijven die mensenrechten en arbeidsrechten schenden."

De Eerlijke Bankwijzer is vijf jaar geleden opgezet door onder meer een aantal goede doelen. Aan het initiatief zijn organisaties verbonden als vakcentrale FNV, Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, Pax en de Dierenbescherming.