Phil Nijhuis
NOS Nieuws

Uitstapje naar kouder klimaat helpt diabetespatiënt

De situatie van mensen met diabetes type 2 verbetert aanzienlijk als ze een tijd in een koudere omgeving doorbrengen. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Maastricht vastgesteld tijdens een proef met acht patiënten. Ze zijn ervan overtuigd dat dit resultaat leidt tot een nieuwe behandeling van diabeten. Hun bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in Nature Medicine.

De patiënten brachten tien dagen lang enkele uren per dag door in een temperatuur van 14 à 15 graden. In de kou bleken de spieren veel beter op insuline te reageren dan onder normale omstandigheden. Daardoor namen de spieren meer glucose (suiker) op uit het bloed. De gevoeligheid voor insuline nam met 43 procent toe.

Bij diabetespatiënten reageren de spieren verminderd op het hormoon insuline waardoor een hoge bloedsuikerspiegel ontstaat, die de gezondheid ondermijnt.

Spectaculair

De onderzoekers spreken van "een onverwacht, spectaculair en zeer gunstig resultaat". Ze hadden gerekend op een veel kleiner effect.

Bovendien hadden ze aanvankelijk gerekend op een ander effect van het blootstellen aan kou, namelijk een hogere activiteit van zogenoemd bruin vet, waardoor glucose wordt verbrand. Dit effect bleek veel kleiner dan de hogere verbranding in de spieren.

Om te weten wat de effecten op langere termijn zijn, moet meer onderzoek worden gedaan. Zo is nog niet duidelijk hoelang diabeten aan kou moeten worden blootgesteld en hoe vaak. Ook willen de wetenschappers nog verder onderzoeken wat er precies gebeurt in de spieren bij de blootstelling aan een wat koudere omgeving. Mogelijk vinden ze dan een andere manier om hetzelfde effect te bereiken als bij blootstelling van patiënten aan kou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl