NOS Nieuws

'De nee-stemmers zijn overwinning al aan het vieren'

2345 reactie Grieken

"Tsipras lijkt zijn overwinning binnen te hebben. Je hoort hier al het gejuich in de straten", zegt verslaggever Eva Wiessing in Athene. Bij het referendum in Griekenland over het doorvoeren van hervormingen lijkt het nee-kamp met een ruime meerderheid te winnen.

De helft van de stemmen is geteld, waarbij meer dan 61 procent 'nee' heeft gestemd en nog geen 39 procent 'ja'. "Nee staat echt volop aan kop. Bij het regeringsgebouw en op het Syntagmaplein zijn nee-stemmers de overwinning al aan het vieren. Ik hoor ze hier 'ochi', 'ochi' roepen", vertelt Wiessing.

'Je hoort hier al gejuich in de straten'

Nieuwe koers

De regering van Tsipras had de Grieken opgeroepen om 'nee' te stemmen. Hij en minister van Financiën Varoufakis hebben hun politieke lot verbonden aan het referendum. Bij een overweldigend 'ja' zullen ze aftreden.

Volgens Wiessing laten de Grieken nu duidelijk zien dat ze de bezuinigingen beu zijn. "Griekenland wil een nieuwe koers en af van die grote schuld. Ondanks dat de banken dicht zijn en de gepensioneerden niet bij hun geld kunnen, willen ze de economie op een eigen manier hervormen."

De Grieken nemen daarbij het risico dat het ze terug moeten naar de drachme, stelt Wiessing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl