'Het is een heel, heel, heel belangrijke dag'
In Griekenland komt het uur van de waarheid in zicht. De stembureaus zijn gesloten en het tellen van de stemmen is begonnen.
Tot 18.00 uur Nederlandse tijd konden de Grieken hun mening geven over de voorstellen van de internationale schuldeisers. De eerste opiniepeilingen duiden op een overwinning van de nee-stemmers.
Het is nog onduidelijk hoe de stemverhouding is, maar er lijkt sprake te zijn van een nek-aan-nekrace tussen het ja-kamp en het nee-kamp.
Het is een heel, heel, heel, belangrijke dag.
Het was de hele dag druk bij de stembureaus. Veel Grieken beseffen dat de hele wereld meekijkt. "Het is een heel, heel, heel belangrijke dag", zegt een vrouw. De uitslag kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van het land en voor Europa.
In een Grieks stemlokaal in Athene zijn vooral nee-stemmers. "Een ja zou betekenen: pensioenen van 300 euro, dat ik nooit een baan zal vinden, en dat ik altijd bij mijn ouders zal wonen", zegt een jonge man.
Het referendum moest in een week worden georganiseerd. Volgens Konstantinos Paparis, hoofd van een stembureau in Athene, is dat gelukt. "Ik verwachtte meer problemen. Maar alles gaat goed, beter dan ik dacht."
Kritiek
Maar dat is niet overal zo. Even verderop bij een ander stembureau is alles dicht. Bij de verkiezingen in januari stemden hier nog duizenden mensen. "Ze zeiden dat we moesten stemmen waar we vorige keer stemden, waar moet ik nu heen."
De afgelopen dagen is er ook veel kritiek geweest op de omslachtige vraag op het stembiljet. De vraag zou te ingewikkeld zijn, waardoor het niet duidelijk is waarop Grieken eigenlijk kunnen stemmen. Ook zou de volgorde van de antwoorden suggestief zijn.