Frauke Petry en haar verslagen rivaal Bernd Lücke
NOS Nieuws

Duitse AfD maakt ruk naar rechts

De eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft vandaag een ruk naar rechts gemaakt. Op de partijdag in Essen werd de rechts-populistische Frauke Petry gekozen tot partijleider. Een aantal gematigde leden heeft aangekondigd dat ze nu de partij verlaten.

Petry kreeg 3428 stemmen (bijna 60 procent), tegen 2047 stemmen voor haar rivaal, de liberaal-conservatieve partij-oprichter Bernd Lucke.

Petry kreeg een donderend applaus toen ze zei dat de islam en de democratie niet verenigbaar zijn. Lucke werd uitgejouwd toen hij waarschuwde voor populisme en het bewust beschadigen van een deel van de Duitse bevolking.

Abortus

Lucke was in 2013 een van de oprichters van de AfD. Hij was vorig jaar lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, toen de AfD 7,1 procent van de stemmen haalde. De partij is niet in de Bondsdag vertegenwoordigd; in 2013 haalde ze met 4,7 procent van de stemmen net de kiesdrempel niet.

Lucke wilde niet over samenwerking met Geert Wilders en Marine Le Pen in het Europees Parlement praten. In plaats daarvan werd de AfD lid van de conservatieve fractie, waarin ook de Britse conservatieven en de Nederlandse ChristenUnie en SGP zitten.

De 40-jarige Petry komt uit Dresden. Ze is getrouwd met een dominee met wie ze vier kinderen heeft. Een van haar omstreden standpunten gaat over abortus. Ze zou het recht op abortus willen beperken om "het overleven van het eigen volk" veilig te stellen. Een Duits gezin zou volgens haar minstens drie kinderen moeten hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl