Essebsi tijdens een toespraak na de aanslag AFP

In Tunesië heeft president Beji Caïd Essebsi voor dertig dagen de noodtoestand afgekondigd in verband met de terreuraanslag op het strand bij Sousse, die 38 mensen het leven kostte.

Volgens Essebsi is het land "niet veilig" voor nog meer terreuraanslagen en is de noodtoestand nodig om het land voor ineenstorting te behoeden.  

De noodtoestand geeft de regering tijdelijk meer bevoegdheden om de veiligheid te handhaven, met behulp van politie en leger. Een van de maatregelen is een samenscholingsverbod.  

Badgast

Tunesië werd anderhalve week geleden getroffen door de aanslag. De aanvaller, een 23-jarige student, was verkleed als badgast. Hij had zijn wapen verborgen in een parasol toen hij het strand opliep. Daarna begon hij op badgasten te schieten, bij hotel RIU Imperial Marhaba.  Hij werd daarna door de politie doodgeschoten.

Vier jaar geleden werd in Tunesië ook de noodtoestand uitgeroepen, tijdens de opstand tegen de autoritaire president Zine al-Abidine Ben Ali. Die sloeg kort daarna op de vlucht. 

STER reclame