NOS Nieuws

Hittegolf, maar minder warm dan gevreesd

Thermofysioloog Hein Daanen vertelt hoeveel we moeten drinken

In Nederland is sinds vandaag officieel sprake van een landelijke hittegolf. Daarvoor moet het bij het KNMI in De Bilt vijf dagen achtereen zomers warm zijn (25 graden of meer), waarbij het op drie dagen ook tropisch warm is (30 graden of meer). De laatste hittegolf in Nederland was bijna twee jaar geleden: tussen 21 en 27 juli 2013.

Het is al zomers sinds dinsdag en op woensdag en donderdag werd het tropisch warm. Rond 11.00 uur vanochtend kwam de temperatuur voor de derde dag in deze week boven de 30 graden. Daarmee is de hittegolf een feit.

Toch is het iets minder warm dan eerder in de week werd verwacht. Toen werd nog een maximum van 38 graden verwacht.

“De wind draaide vanochtend al naar het westen waardoor de hitte vanuit het westen wat werd getemperd”, verklaart NOS-weerman Peter Kuipers Munneke de lager dan verwachte temperatuur. Maar dat neemt niet weg dat het nog altijd een zeer warme dag is. “In de oostelijke helft van het land was het nog meer dan 33 graden, en in Limburg zelfs bijna 37 graden.”

Hittegolf voorbij

Weerplaza verwacht dat de hittegolf nog een dag aanhoudt, maar daarna is het voorbij. Morgen wordt het 25 tot 31 graden, met eerst zon maar in de middag kans op zware onweersbuien met hagel en zware windstoten.

Na het weekeinde ligt de temperatuur rond 22 graden, op dinsdag keert de zeer warme lucht heel even terug met kans op 30 graden in het binnenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl