NOS Nieuws

Geen loonsverlaging bij V&D, wel 400 banen weg

V&D ontslaat 400 medewerkers

V&D heeft met de vakbonden afgesproken de lonen toch niet te verlagen. Maar daardoor is er volgens de warenhuisketen wel een reorganisatie nodig.

Bij die reorganisatie verdwijnen 400 van de 10.000 banen bij V&D en La Place. Vooral bij het slechtlopende warenhuisgedeelte zullen banen verdwijnen. Om welke banen het gaat, is nog niet duidelijk.

Vakantiedag inleveren

Met de vakbonden is al een sociaal plan opgesteld voor het personeel dat moet verdwijnen. In een nieuwe cao is verder afgesproken dat medewerkers eenmalig een vakantiedag inleveren. Ook wordt de seniorenregeling versoberd.

V&D zegt de kosten te moeten verlagen om te kunnen overleven. Eerder bereikte de keten een akkoord met verhuurders van de panden over lagere huren.

Overwinning

Vakbond CNV Dienstenbond ziet de uitkomst van de onderhandelingen als een overwinning. "Er is best iets moois uitgekomen. Er was ontzettend veel verzet tegen het loonoffer. Al is het natuurlijk triest dat er mensen worden ontslagen. Maar wanneer de loonsverlaging was opgelegd, zouden deze ontslagen misschien ook wel zijn doorgevoerd," zegt bestuurder Martijn den Heijer.

V&D spreekt van een nederlaag omdat de loonsverlaging niet doorgaat. "Anderzijds is het een overwinning omdat we zo wel verder kunnen", aldus woordvoerder Arjan Zweers in het NOS Radio 1-journaal. Hij noemt het "zeker een opgave" om met 400 man minder de winkels te laten draaien, al zal "het serviceniveau gehandhaafd worden".

Rechtszaak

Nadat V&D in januari aankondigde de lonen met bijna zes procent te willen verlagen, stapten de vakbonden naar de rechter. Die verbood in februari de loonsverlaging, maar V&D ging in hoger beroep.

Op aandringen van het gerechtshof gingen V&D en de bonden eind mei weer overleggen over de kwestie. De afspraken die nu zijn gemaakt, zijn daarvan het resultaat. De bonden moeten het onderhandelingsresultaat nog wel voorleggen aan hun leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl