NOS Nieuws Binnenland

'Ik ben trots op Schilderswijkers die hun wijk terugeisen'

ANP

De inzet van vrijwilligers in de Schilderswijk heeft afgelopen nacht goed gewerkt. Dat zegt de Haagse burgemeester Van Aartsen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik ben trots op al die Schilderswijkers die samen met de politie hun wijk hebben teruggeëist van de relschoppers die de wijk hadden gekaapt."

De politie werd afgelopen nacht bijgestaan door jongeren en buurtvaders uit de Schilderswijk, die in gele hesjes de straat opgingen. In de wijk is het de hele week al onrustig na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. 

"We hebben een goed netwerk in de wijk met zo'n honderd tot tweehonderd jongeren en buurtvaders", legt Van Aartsen uit. "Die hebben, geflankeerd door politieagenten, echt fantastisch werk geleverd."

Samenscholingsverbod

Afgelopen nacht werden er op het Hobbemaplein meer dan tweehonderd relschoppers opgepakt vanwege samenscholing. "Die effectieve maatregel heeft ook goed gewerkt. Daarnaast hebben we een scooterverbod ingesteld. Ik hoop dat die maatregelen de komende dagen voor een rustiger beeld in de Schilderswijk zorgen."

Van Aartsen denkt dat de meeste relschoppers niet uit de Schilderswijk afkomstig zijn. "De rellen hebben dan ook nul komma nul te maken met de de vreselijke en verdrietige dood van Henriquez."

STER reclame