Waterbedrijf Vitens zal dit weekend een recordhoeveelheid water naar Utrecht pompen vanwege de Tour en de hitte
NOS Nieuws

Recordhoeveelheid water naar Utrecht om Tour en hitte

Waterbedrijf Vitens zal dit weekend een recordhoeveelheid water naar Utrecht pompen. Door de hitte en de Tour de France is er naar verwachting per dag 30 miljoen liter water nodig, het dubbele van een normale dag.

Om te voorkomen dat de leidingen barsten door een plotseling drukverschil gaat het bedrijf vanaf vandaag al stapsgewijs de druk opvoeren. Daarvoor wordt nauw samengewerkt door de zeven productiebedrijven rond de stad, in Soestduinen, Beerschoten, Tull en 't Waal, Bunnik, Groenekan, Leidsche Rijn en De Meern.

Ook worden de reservoirs voller gehouden om aan de extra vraag te kunnen voldoen.

Bruin water en lagere druk

Vitens verwacht dat er geen problemen zullen ontstaan door de extra vraag naar water. Wel zou de waterdruk in de delen rondom de stad iets lager kunnen zijn door de enorme vraag.

Het waterbedrijf waarschuwt dat door de extra stroomsnelheid van het water er mogelijk meer ijzerdeeltjes uit het water naar boven kunnen dwarrelen, zogenaamd bruin water.

Vitens zegt dat het water gewoon drinkbaar blijft, omdat de ijzerdeeltjes van nature in het water voorkomen en geen gevaar vormen voor de gezondheid. Wel raadt het bedrijf af ouderen en zuigelingen dit water te laten drinken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl