Een vliegtuigmotor op de rampplek
NOS Nieuws

Maleisië wil VN-tribunaal over MH17

Maleisië is van plan de VN te vragen om een tribunaal op te richten om de verdachten van de MH17-ramp te vervolgen. Het land zou daarvoor een resolutie willen indienen in de VN-Veiligheidsraad, maakte de voorzitter bekend, de Nieuw-Zeelandse ambassadeur Gerard van Bohemen.

"Maleisië meldde de raad dat het land een resolutie over MH17 voorbereidt. Maleisië wil een manier vinden om de strafrechtelijke aansprakelijkheid over de vliegramp aan te kaarten."

Volgens Van Bohemen werkt Maleisië samen met Nederland, België, Australië en Oekraïne. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken kan dat nog niet bevestigen. Volgens Van Bohemen is er nog geen ontwerpresolutie ingediend en zal er de komende maanden nog over vergaderd worden.

Eerder werd al bekend dat Nederland nadenkt over een VN-tribunaal. Anonieme diplomaten vertelden tegen persbureau Reuters dat dat "de beste optie" zou zijn.

Rusland

Rusland heeft in de Veiligheidsraad gezegd dat het nog veel te vroeg is om na te denken over hoe de verantwoordelijken voor de ramp vervolgd dienen te worden. Pas deze week is er een conceptrapport verstuurd over het eerste onderzoek naar de ramp.

Als een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad heeft Rusland vetorecht en kan een resolutie over een tribunaal dus blokkeren.

De MH17 stortte deze maand een jaar geleden neer in het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. 298 mensen kwamen om het leven, het merendeel Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl