ANP
NOS Nieuws

Kritiek uit Rusland op conceptrapporten MH17

De twee conceptrapporten over de toedracht van de ramp met de MH17 roepen meer vragen op dan dat ze antwoorden bieden, zeggen luchtvaartautoriteiten in Moskou. De rapporten leveren allesbehalve een totaalbeeld van wat er vorig jaar juli in Oekraïne is gebeurd, luidt de kritiek.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft vorige maand concepten van twee eindrapporten over vlucht MH17 naar collega-onderzoekers in de betrokken landen gestuurd voor commentaar. Behalve naar Rusland gingen de documenten ook naar Maleisië, Oekraïne, de VS, Groot-Brittannië en Australië.

Bezwaren

De Russische raad voor de luchtvaart zet vraagtekens bij zowel de technische gegevens als de argumentatie in de rapportage. "Onze specialisten hebben een hele rij bezwaren opgesteld", zei de woordvoerder van de raad.

Hij zei te hopen dat alle opmerkingen in de eindrapportage worden verwerkt en alle vragen worden beantwoord. De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid denkt dat de definitieve rapporten in oktober klaar zijn.

Onbekend

De Onderzoeksraad heeft niet bekendgemaakt wat er in de conceptrapporten staat. Over de toedracht van de crash circuleren twee scenario's.

Volgens Moskou hebben Oekraïense militairen of milities het toestel boven Oost-Oekraïne met een raket neergehaald. De overige betrokken landen denken dat Russische militairen of pro-Russische separatisten een BUK-raket hebben afgeschoten op het passagiersvliegtuig.

De ramp met MH17 op 17 juli vorig jaar kostte aan 298 mensen het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl