Rector Akgündüz
NOS Nieuws

Imamopleiding weigert rector weg te sturen

De Islamitische Universiteit uit Rotterdam laat de in opspraak geraakte rector voorlopig zitten, hoewel minister Bussemaker het vertrouwen in hem opgezegd heeft. Ook na een nieuw gesprek met de minister weigert de raad van toezicht om rector Akgündüz weg te sturen. Wel zal hij om "maatschappelijke commotie te voorkomen" zijn Facebookpagina sluiten, meldt de universiteit.

De rector van de Islamitische Universiteit is meerdere keren in opspraak geraakt, vanwege uitspraken die hij gedaan had. Zo plaatste hij in aanloop naar de verkiezingen in Turkije op Facebook een oproep om niet op de linkse pro-Koerdische partij HDP te stemmen. Hij noemde het "een partij van homo's en Armeniërs".

Geen afstand gedaan

Onlangs riep Bussemaker de raad van toezicht bij zich, waarbij ze hen opriep om de rector weg te sturen. De minister heeft er geen vertrouwen in dat Akgündüz zal laten zien dat hij de principes van de Nederlandse rechtsstaat respecteert.

Ook vroeg ze de raad van toezicht en het bestuur herhaaldelijk om afstand te nemen van de uitspraken van de rector. "Dat is tot op heden nog niet gebeurd", concludeert Bussemaker. De minister vindt de acties van de raad van toezicht onvoldoende en heeft er geen vertrouwen in dat dit in de toekomst nog goedkomt.

Geen middelen

De minister zegt dat ze geen juridische middelen heeft om een ontslag van de rector af te dwingen. Wel werkt ze aan een wet om in de toekomst wel in te kunnen grijpen.

Tot die tijd blijft de Islamitische Universiteit, die ook wel de imamopleiding genoemd wordt, onder verscherpt toezicht staan. Een onafhankelijke instantie oordeelt of de opleiding volgend jaar in aanmerking komt voor een nieuwe accreditatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl