Dijsselbloem: bij nee is het de vraag of Griekenland in de euro blijft

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Dijsselbloem over Grieks referendum

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Dijsselbloem: er is geen makkelijke oplossing

Als de Griekse bevolking zondag nee zegt in het referendum over Europese reddingsmaatregelen, is het zeer de vraag of er nog een basis is voor Griekenland in de eurozone. Dat zei minister en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem in de Tweede Kamer. 

Volgens hem is "deze fundamentele vraag" zondag aan de orde. Dijsselbloem zei dat als je Griekenland op orde wilt brengen echt ingrijpende maatregelen moet nemen, die ingaan tegen gevestigde privileges. "De onderliggende vraag is of de Griekse bevolking bereid is om afspraken te maken over verdere hulpprogramma's", zei Dijsselbloem.

Politiek relevant

Hij noemde het referendum politiek zeer relevant. Dijsselbloem voegde eraan toe dat de documenten die zondag in het referendum aan de bevolking worden voorgelegd helemaal niets zeggen over de mogelijke uitkomst van de besprekingen in de Eurogroep. Volgens hem waren de documenten helemaal niet compleet en zijn ze in die zin ook niet relevant.

Dijsselbloem zei verder dat er nu niet verder wordt overlegd met de Grieken. Volgens hem zouden nieuwe onderhandelingen de stelling van de Griekse regering voeden dat er een betere deal mogelijk is als de bevolking zondag in het referendum nee zegt. 

STER Reclame