De spiekpen
NOS Nieuws

'Stop een lepel in je ondergoed'

Honderden meisjes in Rotterdam krijgen vandaag een zogenoemde spiekpen. In de pen zit een briefje waarop staat wat zij kunnen doen als zij bang zijn dat ze worden uitgehuwelijkt. Het markeert de start van een campagne van vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom.

Op het spiekbriefje in de pen staan telefoonnummers van hulpinstanties, maar ook tips om de aandacht te trekken van instanties. Zo adviseert de organisatie meisjes om een lepel in hun ondergoed te verstoppen voor een vliegreis, zodat de beveiliging wordt gealarmeerd als de metaaldetector afgaat en ze hun verhaal kunnen doen.

Onopvallend

De pennen werden vorig jaar voor het eerst uitgereikt in Den Haag. Volgens Shirin Musa, oprichter van Femmes voor Freedom, was de actie daar een groot succes.

"Exacte cijfers hebben wij niet, maar we hebben wel heel veel reacties gekregen uit het land."

Zomervakantie

Recente cijfers van gedwongen huwelijken in ons land ontbreken, maar volgens het Verwey-Jonker Instituut werden er in 2011 en 2012 in totaal 181 gevallen van uithuwelijking gemeld. Op basis daarvan schatten deskundigen dat het werkelijke aantal minimaal het drievoudige is.

Volgens Musa grijpen veel ouders de zomervakantie aan om hun dochter uit te huwelijken. "Niet alle meisjes durven zelf in actie te komen", zegt Musa. Volgend jaar hoopt de organisatie meer grote steden te bezoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl