Onrust in de Schilderswijk
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw rellen Schilderswijk, 34 arrestaties

Het was deze nacht opnieuw onrustig in de Haagse Schilderswijk. Zo'n 200 tot 300 jongeren hadden zich op het Hobbemaplein en de straten daaromheen verzameld. Ze staken vuurwerk af en gooiden met stenen en flessen naar de politie, die twee waarschuwingsschoten loste.

Ook zijn er vernielingen aangericht en is op meerdere plaatsen brand gesticht. Iemand gooide brandstof over agenten. Zij raakten niet gewond.

De ME voerde charges uit en de sfeer was grimmig. De politie te paard werd ingezet en ook werd een waterkanon gebruikt om de relschoppers uiteen te drijven. 34 mensen zijn opgepakt, onder wie 11 minderjarigen. Rond 04.00 uur werd het weer rustiger in de wijk.

Aanleiding voor het protest is de dood van Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark afgelopen weekend. Hij overleed na zijn arrestatie door zuurstofgebrek na een wurggreep van politieagenten.

Onrustige nacht in de Schilderswijk

"Het is behoorlijk chaotisch in de Schilderswijk", zei verslaggever Henrik Willem Hofs ter plaatse. "Er is politie te paard. De ME is in actie gekomen. Er wordt getoeterd en grote groepen jongeren verplaatsen zich over het plein. Het is een soort kat-en-muisspel tussen de jongeren en de politie."

Scooters en auto's reden er wild rond en er werden antisemitische leuzen geroepen. Een aantal jongeren probeerde de De Heemstraat in te lopen, waar een politiebureau ligt, maar ze werden door de ME tegengehouden. De straat is afgesloten.

  • ANP
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • ANP
  • ANP
  • NOS

Eerder op de avond waren enkele honderden mensen naar het politiebureau aan de De Heemstraat gegaan om te demonstreren tegen het optreden van de Haagse politie bij de arrestatie van Henriquez. De demonstranten werden gesommeerd zich richting het Hobbemaplein te bewegen, anders zouden er arrestaties volgen.

Bij het politiebureau braken maandagavond ook al rellen uit. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag waren er opstootjes en werd brand gesticht. Enkele tientallen mensen werden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl