ANP

Racisme was niet het motief van het hardhandige politieoptreden zondag in het Haagse Zuiderpark waarbij de Arubaan Mitch Henriquez overleed. Dat zegt zijn neef Alex Dijkhoff. "Een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding was ook Arubaans. Dus als je het mij vraagt, ik denk het niet."

Vanmiddag verklaarde hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie dat Henriquez waarschijnlijk is overleden door het politieoptreden. "Voor het zuurstoftekort zijn geen andere verklaringen gevonden", zei ze op een persconferentie.

'We zijn een beetje opgelucht'

Net als een zus van de overleden Arubaanse arrestant is Dijkhoff blij dat er snel duidelijkheid is gekomen over wat er met zijn neef is gebeurd. "We weten nu in ieder geval hoe het gegaan is. Dat was wat we al vermoedden; dat de politie schuld heeft aan dit zinloze geweld. Want het is niet anders dan dat."

Hij had niet verwacht dat het OM zo snel met conclusies zou komen. "We zijn daar zeer tevreden mee. Vanmorgen wisten we nog niets van de persconferentie, alleen dat het lichaam vrijgegeven zou worden." De familie wil het lichaam zo snel mogelijk terug naar Aruba brengen. "We willen het afsluiten."

Ongeregeldheden 

De dood van Henriquez zorgt voor onrust in de Haagse Schilderswijk. De afgelopen twee nachten waren er ongeregeldheden in de wijk waarbij brand werd gesticht en vernielingen werden aangericht. Ook in het Duitse Aken liep een kleine betoging tegen racistisch politiegeweld gisteravond uit op rellen.

STER reclame