NOS Nieuws

Van Aartsen roept op tot kalmte

Burgemeester Van Aartsen roept op tot kalmte

Burgemeester Van Aartsen noemt de doodsoorzaak van arrestant Mitch Henriquez tragisch en schokkend voor alle betrokkenen. Dat zei hij tijdens een persconferentie waarin bekend werd gemaakt dat arrestant Mitch Henriquez is overleden aan zuurstofgebrek, dat waarschijnlijk is veroorzaakt door het politieoptreden.

"Goed is goed en fout is fout. En als er fouten zijn gemaakt dienen passende maatregelen te volgen", zei Van Aartsen.

Hij verwerpt de vergelijking dat het politiegeweld in Den Haag lijkt op wat er de afgelopen tijd in de Verenigde Staten is gebeurd. "Er is totaal geen overeenkomst tussen de werking van Amerikaanse politiekorpsen en de Nederlandse politie en het Haagse korps."

'Totaal geen overeenkomst tussen Amerikaanse en Haagse politie'

Emoties

De burgemeester hoopt dat iedereen in Den Haag de kalmte blijft bewaren. Hij zegt dat het heel begrijpelijk is dat de dood van Henriquez veel emoties oproept, maar dat rellen niet geaccepteerd zullen worden.

Verder zei Van Aartsen dat zijn gedachten uitgaan naar de familie van Henriquez. "Ik heb diep respect voor de bijzondere en vooral waardige wijze waarop de familie zich na deze dramatische gebeurtenis heeft opgesteld", zei de burgemeester.

"Verschrikkelijk"

Jannine van den Berg, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie, heeft op Twitter gereageerd op de voorlopige onderzoeksresultaten. "Verschrikkelijk voor nabestaanden. Vreselijk voor de vijf politiemannen. Dit heeft niemand gewild", schrijft zij.

Politievakbond ACP noemt de situatie verdrietig. De vakbond wacht het verdere onderzoek af. "ACP heeft aandacht en zorg voor de collega's in Den Haag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl