ANP
NOS Nieuws

Onbekend werk Kafka mag worden gepubliceerd

Een Israëlisch gerechtshof heeft bepaald dat een familie in het land manuscripten van de schrijver Franz Kafka moet overhandigen aan de Israëlische Nationale Bibliotheek. De familie is in het bezit van een schat aan materiaal van Kafka. De bibliotheek is van plan het onbekende werk online te zetten.

Over de manuscripten van Kafka wordt al jarenlang een juridische strijd gestreden in Israël. Een lagere rechtbank bepaalde drie jaar geleden ook al dat de familie het materiaal uit handen moest geven. Dat gebeurde niet, en ook nu is beroep aangetekend tegen de beslissing.

Max Brod

Het werk van Kafka is in handen van de Israëlische Eva Hoffe. Eerder was het materiaal in het bezit van haar zus Ruth Wiesler, die in 2012 overleed. Hun moeder Esther Hoffe ontving de manuscripten van Max Brod, de vertrouweling die Kafka's werk bewaarde en publiceerde na diens dood. Esther Hoffe, de secretaresse en minnares van Brod overleed in 2007, op de leeftijd van 101.

Brod negeerde Kafka's bevel om diens werk na zijn dood te verbranden. Tijdens het leven van Kafka is er geen enkel boek van de schrijver gepubliceerd. Max Brod was evenals Kafka een Duitstalige Tsjechische schrijver. Hij vestigde zich in 1939 in Palestina.

Onder het werk dat Eva Hoffe in bezit heeft, zijn duizenden manuscripten, waaronder korte verhalen, brieven en dagboeken van Max Brod. Hoffe bewaart de manuscripten in haar woning in Tel Aviv, die ruim bevolkt wordt door katten.

'Grootste denkers 20e eeuw'

De rechtbank schreef in 2012 bij de toelichting op het vonnis om de manuscripten vrij te geven dat "de blik was geopend op de levens, verlangens, en frustraties van twee van de grootste denkers van de twintigste eeuw".

Het besluit om het werk van Kafka openbaar te maken is volgens het Israëlische hof in overeenstemming met het testament van Max Brod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl