NOS Nieuws

Arubaanse arrestant kwam om door politiegeweld, vijf agenten verdacht

Dood Henriquez het gevolg van politiegeweld

Het is aannemelijk dat de Arubaanse arrestant Mitch Henriquez is overleden aan zuurstofgebrek, dat waarschijnlijk is veroorzaakt door het politieoptreden van zaterdag in het Haagse Zuiderpark.

"Voor het zuurstoftekort zijn geen andere verklaringen gevonden", zei hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie tijdens een persconferentie in Den Haag. "Ook zijn er geen natuurlijke oorzaken gevonden voor het overlijden." Daarnaast had Henriquez geen drugs gebruikt of te veel alcohol gedronken.

Nooy gaf een toelichting op de voorlopige resultaten van het Rijksrecherche-onderzoek naar de dood van de arrestant. Nooy sprak van "heftige bevindingen".

Politiechef Den Haag Paul van Musscher

De vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding zijn buiten functie gesteld, zei het hoofd van de politie in Den Haag, Paul van Musscher. Ze worden officieel verdacht van betrokkenheid bij de dood van Henriquez.

Dit nieuws komt bij de politie enorm hard aan, zegt Van Musscher. Hij gaat ervan uit dat er met de juiste intenties is ingegrepen, "maar het is echt fout gegaan".

Schokkend

De familie van Henriquez en de agenten zijn vanochtend op de hoogte gesteld van de voorlopige uitslag. "Dit bericht moet een ongelooflijke impact hebben op de familieleden", zegt Nooy. "Namens het OM betuig ik ons diepe medeleven."

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag noemde het overlijden van Henriquez tragisch en schokkend.

Wapen

Een dag na de arrestatie van Henriquez dook een video op van de aanhouding, waarbij de man door meerdere agenten in bedwang werd gehouden. Hij was in Nederland op familiebezoek en bezocht het muziekfestival Night at the Park.

Volgens Nooy is Henriquez aangehouden nadat hij meerdere keren had geroepen dat hij een wapen bij zich had. De politie heeft volgens haar geweld gebruikt bij de aanhouding omdat de man zich verzette. De dag erna overleed hij in het ziekenhuis.

Sinds het overlijden van Henriquez is het enkele nachten onrustig geweest in de Schilderswijk. Op Aruba is de dood van Henriquez groot nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl