NOS Nieuws

Goudstikker-doek voor spotprijs terug in Deventer

Vereniging De Waag uit Deventer heeft een schilderij uit de Goudstikker-collectie teruggekocht. Het doek van Gerard ter Borch (1617-1681) is vanaf vandaag te zien in de vaste expositie "De Schatkamer" in het historische gebouw De Waag.

Het gaat waarschijnlijk om een portret van Cosimo III, die van 1670 tot 1723 de groothertog van Toscane was. "In 1668 bracht hij een bezoek aan Deventer en bleef een nacht slapen. We denken dat Gerard ter Borch daar ook bij was en dat hij toen dit portret gemaakt heeft", vertelt conservator Anne van Geuns.

Het museum is blij met de aankoop, waar slechts 40.000 dollar voor is betaald. "Dat hadden wij zelf ook niet verwacht", zegt Van Geuns. Omdat De Waag de enige belangstellende was op een veiling van veilinghuis Christie's in New York, begin juni, kon de vereniging het schilderij voor zo'n lage prijs bemachtigen. De beste werken van Ter Borch zijn enkele tonnen waard.

Goudstikker

Het schilderij maakte deel uit van de Goudstikker-collectie. Jacques Goudstikker was een Joodse kunsthandelaar uit Amsterdam, die in mei 1940 omkwam terwijl hij Nederland probeerde te ontvluchten. De nazi's hebben zijn verzameling in beslag genomen, maar na de oorlog kwam die in handen van de Nederlandse staat en belandden veel doeken in Nederlandse musea.

Na een slepende juridische strijd gaf de Staat in 2006 in totaal 202 werken terug aan de nabestaanden van Goudstikker. Daar zat ook het schilderij van Gerard ter Borch tussen, dat tot 2006 in het Rijksmuseum hing.

Het is niet de eerste keer dat een Goudstikker-doek terugkeert naar Nederland. In 2008 kocht het Dordrechts Museum 'Gezicht op Dordrecht' van Jan van Goyen terug. Dat was een topstuk uit de collectie en hing er sinds de oorlog. Ook het Rijksmuseum kocht al een stuk uit de collectie terug, de 'Episode uit de verovering van Amerika' van Jan Mostaert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl