NOS Nieuws

Een schrikkelseconde, gewoon leuk of problematisch?

Hoewel we niet in een schrikkeljaar zitten, duurt 2015 toch iets langer. In de nacht van dinsdag op woensdag komt er namelijk één seconde bij. Perfect om een atletiekrecord te verbreken of een willekeurige video te kijken, maar een ramp voor computers.

Internationaal is afgesproken dat dit gebeurt als het in Greenwich middernacht is. Hier is het dan twee uur later. Om 01.59.59 uur verspringt de klok naar 01.59.60 uur, voordat het 02.00.00 uur is. Dat gebeurde voor het laatst in 2012.

Dat er een seconde wordt toegevoegd, is omdat de rotatie van de aarde niet helemaal gelijk loopt met de klok. Soms draait de aarde een fractie sneller en soms een fractie langzamer. Dat laatste is nu het geval.

Nadelen

Veel computerspecialisten zullen de extra seconde niet aan hun nachtrust kunnen toevoegen. Het kan zelfs een nerveuze bedoening worden, omdat sommige computers door de extra seconde van de wijs kunnen raken.

De vorige keer liep bijvoorbeeld het boekingssysteem van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas vast, waardoor passagiers niet meer konden inchecken. Ook bekende websites als Reddit, Foursquare en LinkedIn crashten door de extra seconde.

Vooral op de financiële markten, waar de flitshandel zich soms in milliseconden afspeelt, zitten computerspecialisten op het puntje van hun stoel. Het is de eerste schrikkelseconde sinds 1997 die wordt ingevoerd op een dag dat de beurzen open zijn. De vorige keren gebeurde dat steeds in het weekend. Omdat computers een steeds grotere rol spelen, wordt komende nacht gezien als een test.

Voordelen

Er zijn ook mensen die de voordelen zien van een extra seconde. "Dinsdagnacht is de uitgelezen kans om records te breken op de 100 meter", zegt fysicus Lieven Scheire tegenover Het Nieuwsblad. "Het is enige moment dat je een record kunt breken zonder sneller te lopen."

De Britse cabaretier John Oliver bedacht een andere manier om de schrikkelseconde optimaal te benutten. Op de website spendyourleapsecondhere.com krijg je een seconde lang een willekeurige video te zien als je op de rode knop drukt.

Ondanks de voordelen gaan er geregeld stemmen op om de schrikkelseconde af te schaffen. In november wordt daar opnieuw over gesproken. Dit jaar kun je in ieder geval nog, al is het maar héél even, genieten van een extra, gratis, volle tel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl