Politie bij de woning van oud-minister Borst
NOS Nieuws

Elke gemeente moet opvang verwarde mensen krijgen

Elke gemeente moet voor het einde van het jaar een voorziening hebben, waar verwarde mensen snel zorg en hulp krijgen. Dat is het belangrijkste punt uit een plan van aanpak dat minister Schippers aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Schippers zei onlangs in de Kamer dat het probleem van verwarde mensen die op straat zwerven, urgent is en snel moet worden aangepakt. Zij beaamde dat de groep groter lijkt te worden en dat daar iets aan moet worden gedaan.

In het plan van aanpak werken de gemeenten nauw samen met justitie, politie en geestelijke gezondheidszorg (ggz). Voor iedere verwarde persoon die in beeld komt, moet een persoonlijk plan worden gemaakt.

Moord Borst

Het plan van aanpak is nog niet uitgewerkt, maar Schippers heeft het alvast verstuurd. De Kamer heeft deze week een debat over het rapport van de commissie-Hoekstra.

Dat rapport gaat over de fouten die zijn begaan in de zaak van Bart van U. De verwarde Van U. had al jaren waanbeelden. Hij wordt verdacht van de moord op oud-minister Borst en op zijn zus.

Volgens het rapport zijn er meerdere kansen gemist om hem op te nemen of gevangen te zetten en was niemand duidelijk dat hij een groot gevaar vormde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl