Van der Steur bezorgd over filmpjes arrestatie

Minister Van der Steur is bezorgd over wat hij in de filmpjes van de arrestatie van Mitch Henriquez heeft gezien. Hij vindt het van groot belang dat de Rijksrecherche onderzoekt of er te veel geweld tegen de Arubaanse toerist is gebruikt. 

De 42-jarige man overleed een dag nadat hij door de politie was opgepakt bij een festival in het Zuiderpark in Den Haag. Op filmpjes is te zien dat hij geen reactie meer vertoonde voordat hij in een arrestantenbusje werd afgevoerd. 

Van der Steur maakt zich er zorgen over "dat kan blijken dat de politie meer geweld heeft toegepast dan nodig was om de betrokkene onder controle te krijgen". "De politie mag geweld gebruiken, maar dat moet proportioneel zijn", stelt hij. 

Treurig

De minister van Veiligheid en Justitie wil niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek. "Maar wat ik gezien heb, zag er heel treurig uit." 

Hij spreekt van een tragisch ongeval. "Ik heb vertrouwen in de politie en het Openbaar Ministerie. Dit zijn afschuwelijke  incidenten, waarvan we goed moeten uitzoeken wat er precies gebeurd is. En als blijkt dat er iets niet goed gegaan is, moeten er maatregelen genomen worden."

Voor mensen die een demonstratie in de Schilderswijk uit de hand lieten lopen, heeft Van der Steur geen goed woord over. "Ik kan geen begrip opbrengen voor mensen die vernielingen of plunderingen plegen, omdat ze bezorgd, gefrustreerd of boos zijn over iets waarvan ze denken dat het gebeurd is."

De Rijksrecherche doet het onderzoek naar de arrestatie onder leiding van het Openbaar Ministerie. Het is een onafhankelijk onderzoek, zegt de minister van Veiligheid en Justitie. De agenten die bij de arrestatie betrokken zijn, zijn volgens Van der Steur wel aan het werk, maar niet op straat. 

STER reclame