Dopingautoriteit: misverstand met judoka Van Emden

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Emden was in paniek na geweigerde dopingtest

Anicka van Emden gaat weer wedstrijden judoën. Begin juni kondigde ze aan tijdelijk te stoppen, omdat er een onderzoek tegen haar liep van de Nederlandse dopingautoriteit. Uit dat onderzoek is gebleken dat Van Emden geen overtreding heeft begaan.

Van Emden werd niet verdacht van dopinggebruik, maar ze zou een procedurele fout hebben gemaakt, toen ze begin mei bij haar thuis niet meewerkte aan een dopingcontrole.

Uitgedroogd in sauna

Op 6 mei, vlak voor het grandslamtoernooi van Bakoe, deed Van Emden de deur open voor een dopingcontroleur. De judoka kwam toen net uit de sauna, waar ze zich had uitgedroogd om op gewicht te komen voor het toernooi. Om te kunnen plassen voor de controleur, had Van Emden liters water moeten drinken en het toernooi moeten afzeggen.

Daarom besloot Van Emden niet mee te werken aan de controle. Ze ging er aanvankelijk van uit dat dit haar een zogenaamde 'missed test' zou opleveren, waarvan een atleet er twee mag hebben. Pas nadat de controleur vertrokken was, realiseerde Van Emden zich dat er alleen sprake is van een gemiste test als de controleur haar niet aangetroffen had. Van Emden had de deur dus niet open moeten doen.

Een weigering staat gelijk aan een positieve dopingtest. Dat had Van Emden twee jaar schorsing kunnen opleveren, haar deelname aan de Olympische Spelen in gevaar gebracht en zelfs het einde van haar carrière kunnen inluiden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Judoka Van Emden: vijf weken tussen hoop en vrees geleefd

"Misverstand tussen Van Emden en controleur"

In paniek nam ze contact op met de Nederlandse dopingautoriteit, die een onderzoek begon naar de gang van zaken bij de controle. De conclusie van dat onderzoek is dat Van Emden het dopingreglement niet overtreden heeft. In een verklaring op de website stelt de dopingautoriteit dat er sprake is geweest "van een misverstand tussen Van Emden en de betreffende dopingcontroleofficial".

De judoka is een van de besten ter wereld in de klasse tot 63 kilogram. Ze miste door haar besluit de World Masters en de EK, die afgelopen week deel uitmaakten van de Europese Spelen in Bakoe. 

STER Reclame