ANP

Wie vanaf juni 2017 vanuit het buitenland wil bellen of internetten, hoeft daar binnen de Europese Unie niet meer extra voor te betalen. De Europese Commissie heeft met telecomproviders afgesproken dat ze vanaf juni 2017 geen roamingkosten meer mogen vragen. Bellen en internetten in het buitenland wordt daardoor overal binnen de Europese Unie even duur.

Formeel moet het Europees Parlement het voorstel nog goedkeuren, maar volgens de Duitse Eurocommissaris Oettinger van Digitale Economie en Samenleving is er nu al sprake van een doorbraak. "Politieke overeenstemming bereikt, einde van roaming in 2017 gegarandeerd", schreef hij vanochtend op Twitter.

Ook D66-Europarlementariër Marietje Schaake is ervan overtuigd dat het einde van roamingkosten binnen de EU een feit is. "Ik verwacht dat hier een meerderheid voor bestaat in het Europees Parlement. Dus het gaat door, tenzij er iets heel ongewoons gebeurt", zegt ze tegen de NOS.

Bellen en internetten met een mobiele telefoon is in het buitenland nu nog veel duurder, omdat het netwerk van de eigen provider daar niet beschikbaar is. Het zoeken naar een buitenlands netwerk om zo toch bereikbaar te zijn (roaming) kost per minuut of megabyte soms meer dan tien keer zoveel als in eigen land.

Er is al lange tijd veel weerstand tegen de hoge kosten van roaming. Vorig jaar stemde het Europees Parlement al in met maatregelen die moeten leiden tot het afschaffen van roaming, maar dat voorstel stuitte op veel verzet van landen met veel toerisme zoals Frankrijk, Spanje en Griekenland. 

Nu is afgesproken dat de roamingtarieven met een tussenstap worden teruggeschroefd. Per april 2016 worden de roamingtarieven verlaagd naar 5 eurocent per minuut voor bellen, 2 eurocent voor sms'jes en 5 eurocent per megabyte voor data.

STER reclame