NOS Nieuws

Coalitie: btw-verhoging van tafel

Een verhoging van de btw is deze kabinetsperiode van tafel. Die conclusie trekken VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-leider Samsom uit het mislukken van het overleg van coalitie en oppositie over de belastingen. Ook andere delen van een grote belastinghervorming gaan niet door.

"We hebben steeds gezegd dat als er geen steun is van de oppositie de maatregelen niet doorgaan", zei Zijlstra. Samsom voegde eraan toe dat hij graag verder had willen gaan, maar dat daar dan wel draagvlak voor nodig is.

Zijlstra erkent dat de VVD nooit erg enthousiast is geweest over de btw-verhoging, maar hij was wel bereid geweest om erover te praten. Maar nu de oppositie is afgehaakt, kan deze maatregel volgens hem in de prullenbak.

Zijlstra haalde uit naar D66, dat gisteren niet verder wilde onderhandelen. "Ik weet nog steeds niet wat het wensenlijstje van D66 was; dat was op een paar voorbeelden na niet helder."

Wel lastenverlichting

De coalitie houdt wel vast aan een lastenverlichting van 5 miljard euro. VVD en PvdA hebben er vertrouwen in dat voor dat pakket wel een meerderheid in de Eerste Kamer zal zijn, ook zonder afspraken vooraf. Zijlstra zei dat Nederland ervan mag profiteren dat het beter gaat met de economie. Die lastenverlichting zou een werkend gezin een belastingvoordeel van zo'n 800 euro moeten opleveren.

Samsom benadrukte dat ook dit deel van het plan meer werk oplevert en dat mensen met een laag inkomen wat extra krijgen. Ook worden volgens hem vermogens eerlijker belast en kunnen bedrijven minder makkelijk via schimmige constructies winst ontwijken.

Nog wel werk te doen

Zijlstra en Samsom bestreden dat het kabinet de komende periode niet veel meer te doen heeft. De VVD-fractievoorzitter benadrukte dat het kabinet druk is met het uitvoeren van alle hervormingen die wel de eindstreep hebben gehaald. Hij vindt het belangrijk dat het kabinet de vinger aan de pols houdt en bijstuurt, bijvoorbeeld op het gebied van de pgb's.

En Samsom zei dat het kabinet nog veel werk heeft. "Dit land kan altijd nog iets beter en eerlijker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl