ANP
NOS Nieuws

'Tweederde pensioenen onder water'

Tweederde van de Nederlandse pensioenfondsen moet een herstelplan indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) om uit de problemen te komen, schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden.

Onder deze 160 pensioenfondsen zijn vier van de vijf grootste: ambtenarenfonds ABP, zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PME en PMT. In totaal zijn er ongeveer 250 pensioenfondsen in Nederland.

Oorzaak van de slechte situatie bij de fondsen is de lage rente. Pensioenfondsen moeten hierdoor meer vermogen aanhouden om in de toekomst de pensioenen uit te kunnen betalen.

Ongunstig voor jongeren

Pensioenfondsen hoeven minder snel op hun uitkeringen te korten omdat ze volgens nieuwe regels tien jaar hebben om weer te herstellen. Dat was voorheen vijf jaar.

Dat is gunstig voor de huidige gepensioneerden, omdat zij minder snel te maken krijgen met kortingen op hun pensioen. Voor jongeren is het juist minder gunstig, omdat pensioenfondsen de tekorten door kunnen schuiven naar de toekomst.

Aan de andere kant mag er ook minder snel gecompenseerd worden voor inflatie (indexatie). Dat is juist weer in het belang van jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl