NOS Nieuws

Onderhandelingen over belastingen mislukt

Pechtold: we zijn ermee gestopt

De onderhandelingen over het belastingplan van het kabinet zijn gestaakt. De politieke partijen liggen te ver uit elkaar, concludeerde D66-leider Pechtold bij het verlaten van het overleg.

De top van de coalitie heeft vanavond een paar uur vergaderd bij het ministerie van Financiën met D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks. Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra is D66 weggelopen toen er agenda's voor een nieuwe bijeenkomst getrokken zouden worden.

Verschillen

Pechtold zei dat hij uit de onderhandelingen is gestapt, omdat hij vindt dat er te weinig ruimte is voor het creëren van meer banen. Hij wil een uitgebreidere hervorming van het stelsel.

SGP-leider Van der Staaij zei dat het "een fair proces" is geweest, maar dat de verschillen te groot zijn. Het is volgens hem nu aan het kabinet om te beslissen hoe het verder gaat.

Teleurgesteld

Doordat het overleg is gestaakt, lijkt een grote hervorming van de belastingen van de baan. Staatssecretaris Wiebes is daarover teleurgesteld. "Ik vind het erg jammer. Er is geen meerderheid voor stevige hervorming. Nu moeten we op Prinsjesdag kijken hoe we lasten kunnen verlagen."

Die lastenverlaging wil het kabinet doen door de belasting op werk te verlagen. Dat gaat waarschijnlijk wel door, want het CDA (nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer) heeft eerder al gezegd voor de lastenverlichting te zullen stemmen.

Zijlstra: één partij wilde niet verder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl