Agenten voor een politiebureau in de Schilderswijk
NOS NieuwsAangepast

Rellen bij protest na dood Arubaanse arrestant

Een demonstratie in de Haagse Schilderswijk is uit de hand gelopen. Honderden mensen waren naar een politiebureau gekomen om hun woede te uiten over de dood van de Arubaanse toerist Mitch Henriquez. Hij overleed gisteren in een ziekenhuis na zijn arrestatie een dag eerder.

Iets na 21.00 uur sloeg de stemming om. Demonstranten liepen naar de zijkant van het politiebureau en bedreigden een kleine groep agenten. Daarna werden er stenen en andere spullen naar de agenten en het politiebureau gegooid en greep de ME in. Er werden een waterkanon en politiehonden ingezet.

Hierna verspreidden de demonstranten zich in de wijk. Een aantal van hen ging naar de nabijgelegen Haagse Markt. Daar gooiden ze ramen in en staken vuurwerk af. ME'ers werden met stenen bekogeld en uitgescholden voor moordenaars en er werd een bouwkeet in brand gestoken. Het openbaar vervoer in de buurt werd stilgelegd. Tot diep in de nacht bleef het onrustig.

Grimmige sfeer verandert in harde rellen

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen begrijpt de boosheid en frustratie, maar keurt het geweld af. "De politie kwam in actie toen er agenten werden belaagd en er vernielingen werden aangericht in een wijk waar de bewoners helemaal niets met dit incident te maken hebben."

Van Aartsen wil verder onderzoek afwachten voor hij conclusies trekt.

Demonstratie Den Haag loopt uit op rellen

Henriquez zou zaterdagavond op een muziekfestival in Den Haag hebben gezegd dat hij een wapen heeft. Toen agenten hem probeerden aan te houden, verzette hij zich volgens het Openbaar Ministerie met geweld. Het OM onderzoekt nu of zijn dood, een dag later, verband houdt met zijn arrestatie.

Op internet is een video opgedoken van de aanhouding. In het filmpje wordt hij door meerdere agenten in bedwang gehouden en is te zien dat een agent hem in een nekklem heeft terwijl hij op de grond ligt. Vier andere agenten houden de arrestant vast aan zijn armen en benen.

Racisme

Volgens de demonstranten lijdt het geen twijfel dat de agenten te veel geweld hebben gebruikt. "Als je ziet hoe die man daar lag, als je dat filmpje ziet. Je weet het gewoon. Je ziet dat die man niet meer bewoog", aldus een betoger. "Had geluisterd toen mensen zeiden: hou op."

De demonstranten droegen een spandoek mee met de tekst 'tegen politiegeweld, tegen racisme'. Volgens een van hen staat de dood van de Arubaanse toerist niet op zichzelf. "De politie Haaglanden is vaker racistisch. Vooral tegen allochtonen. Heel veel mensen zijn hier gekomen om te laten weten dat dit niet kan."

In het verleden is de Haagse politie vaker beschuldigd van buitensporig geweld en racisme.

Reactie politie

De politie Den Haag schrijft in een verklaring mee te leven met de nabestaanden van Henriquez. "Ik begrijp het verdriet en de boosheid en de roep naar een onafhankelijk onderzoek.", zegt plaatsvervangend politiechef van de eenheid Den Haag. "Het is alle partijen er aan gelegen, dat dit onderzoek snel, objectief en zorgvuldig gedaan wordt."

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
    Protest loopt uit de hand, de ME grijpt in

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl