Tropisch weer komt naar Nederland
NOS Nieuws

'Het wordt echt heel warm'

Was het de afgelopen tijd vaak nog wat fris voor de tijd van het jaar, de zomer gaat nu echt beginnen. "Het wordt echt heel warm", zegt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert. Omdat het naar verwachting zeker vier dagen warmer wordt dan 27 graden, wordt het Nationaal Hitteplan van kracht.

Vanaf morgen begint het. De temperaturen lopen dan op tot 26 graden in de Bilt en in het zuidoosten van het land kan het 28 graden worden. "Er is volop zon en een hoge zonkracht, dus mensen moeten zich goed insmeren", zegt Hoebert.

In de komende dagen lopen de temperaturen alleen maar verder op. Vooral donderdag en zaterdag wordt het zweten geblazen, zegt Hoebert. In het midden van het land wordt het mogelijk 34 graden en in het oosten en zuidoosten 37 graden.

Vanwege de hitte is er in de tweede helft van de week kans op onweer. "Zoals het er nu naar uitziet, zal dat vooral donderdagavond en in de nacht naar vrijdag zijn", zegt Hoebert. Zaterdag overdag is er ook kans op onweer.

Het warme weer houdt in ieder geval aan tot en met zaterdag. Zondag gaat de temperatuur naar verwachting iets omlaag.

'Er is volop zonneschijn'

Hoebert raadt mensen aan zich goed in te smeren als ze naar buiten gaan en heel veel water te drinken. "En ik zou zeker niet op het heetst van de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur, buiten allerlei activiteiten gaan ondernemen. Bewaar dat dan voor de ochtend of de avond als het ietsje aan het afkoelen is."

In de eerste nachten zal het afkoelen tot 16 graden, maar er zullen ook nachten bij zitten waarin de temperatuur niet verder daalt dan 22 graden.

'Onderneem niet allerlei activiteiten op het heetst van de dag'

Het komt natuurlijk wel eens voor dat weersvoorspellingen niet uitkomen, maar Hoebert denkt dat dat nu niet het geval zal zijn. Verschillende weersverwachtingsmodellen komen op hetzelfde uit. "Er is dus een heel grote kans dat het echt heel erg warm gaat worden."

'Grote kans dat het echt heel warm wordt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl