Merkel: Grieken kregen genereus aanbod

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Merkel bij haar persconferentie in Berlijn over de Griekse crisis

Bondskanselier Merkel vindt dat de Grieken een "genereus aanbod" hebben gekregen om een faillissement af te wenden. Europa heeft zich bereid getoond een compromis te sluiten, maar aan Griekse zijde ontbrak de wil om eruit te komen, zei ze op een persconferentie in Berlijn. 

Merkel hield de persconferentie samen met vice-kanselier en SPD-leider Sigmar Gabriel, na overleg tussen alle partij- en fractieleiders. Merkel herhaalde haar eerdere uitspraken dat de Europese Unie alleen kan functioneren als de leden bereid zijn compromissen te sluiten. "Niemand krijgt 100 procent zijn zin."

De bondskanselier zei ook dat Griekenland het recht heeft een referendum te houden, om eraan toe te voegen: "Maar het is ook ons recht hier iets van te vinden, en het recht van de achttien landen in de Eurogroep om het hulpprogramma niet te verlengen."

Duitsland blijft bereid om gesprekken te voeren met de Grieken. Als er niets verandert, zouden die pas na het referendum van zondag kunnen plaatsvinden. Woensdag wordt in de Bondsdag gesproken over de crisis rond Griekenland.

Solidariteit 

Gabriel gaf op de persconferentie details over het aanbod dat de Grieken hebben gekregen. Er zou onder meer humanitaire hulp worden geboden voor Grieken die in de problemen komen en 53 miljard euro aan investeringen. Ook was er de bereidheid om te praten over een langere afbetalingstermijn voor de leningen.

Volgens Gabriel liep het niet stuk op details, maar wilden de Grieken zich niet houden aan de basisprincipes van Europa. De SPD-leider benadrukte daarbij dat er alleen sprake kan zijn van solidariteit als de Grieken ook eigen verantwoordelijkheid nemen. 

STER Reclame